Tv-krönika 29 april

TV / Permalink / 0
Redan 1951, fem år innan Nackasändaren började sända svensk TV, kunde skåningarna se dansk television. En av dem som fascinerades av det nya mediet var Lasse Holmqvist, och 1957 började han som programledare för Öresundsprojektet ”Sydsvenska TV-journalen”. Med sin rondör och vita lugg blev han så småningom ett av SVT:s stora namn. Inte minst genom programmet ”Här är ditt liv” (1980-1991), där han efter amerikansk förlaga kidnappade en kändis som i en stor intervju gick igenom sitt liv med gäster och gamla klipp.
I  vår har det dykt upp två nya program på samma tema: ”Ett herrans liv” (Kanal 5, torsdagar) och ”Högsta domstolen” (SVT1, lördagar).
Programidén är lika enkel som genial och går knappt att misslyckas med, ändå är kvalitetsnivån på de båda programmen avgrundsdjup.
Medan Filip Hammar och Fredrik Wikingsson i ”Ett herrans liv” får Frank Andersson att avslöja att han testat rysk roulett, Tommy Körberg att berätta om sin kokainperiod och, i torsdagens program, Göran Persson att beskriva sin första fylla, är ”Högsta domstolen” med Hans Rosenfeldt och Annika Lantz ett innehållslöst pajas-program. Det krystade upplägget med domstolstema (ikväll blir Sanna Ekman ”åtalad” för förskingring, eftersom hon har slarvat bort sin talang…) är bara fjantigt. Det tycker även publiken - på tre veckor halverades tittarsiffrorna.
”Högsta domstolen” borde åtalas för stöld av tid, psykisk misshandel och förargelseväckande beteende.
 
Till top