Tv-krönika Corren, 26/9

TV / Permalink / 0
Fel, Johan – 100 höjdare är bra 

Förra veckan rasade min kollega Johan Rödin i denna spalt över programmet ”100 Höjdare”. Han menade att programledarna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson skapat en slags freakshow på måndagskvällarna där de driver med landets byfånar.

Johan Rödin har givetvis helt fel. Hans resonemang om att det är skillnad mellan att driva med kändisar och de personer som medverkar i 100 höjdare visar på både hyckleri och okunskap. Många av de medverkande ÄR redan kändisar. Det är ”Fittja-Tarzan”, som medverkat i en rad debattprogram, världens snabbaste 90-åring, den beryktade greve Magnus Stenbock, en man som är på världselitnivå på att hålla andan, VM-fyran i mustasch (fri stil) och så vidare.

Men framför allt handlar det inte om någon drift, utan om äkta beundran och fascination.

Själv intresseras jag av det mesta som är alternativt och som utmanar rådande norm. Vi som har lärt känna duon Filip & Fredrik under åren vet att de tänker likadant.

Vi menar att det udda, och ibland kanske till och med obekväma, ska lyftas fram – inte smusslas undan, som somliga vill. Men i konservative och inskränkta Rödins värld finns ingen plats för de som ”avviker”.

Det är inte ”100 höjdare” som gör fel och bör skämmas, utan de som talar om de medverkande i termer av byfånar och freakshow. Där finns den verkligt sorgliga människosynen.

 

ANNAT BRA PÅ MÅNDAGAR: ”Musikministeriet” (SVT1, 21.30)

BRA IKVÄLL: Nja…”Poliser” måste höja sig ytterligare för att bli riktigt sevärd.

Till top