På skiva - Pelle Carlberg

På skiva / Permalink / 2
P? skiva - Pelle Carlberg

Har skrivit två recensioner på denna skiva (Nolltretton och Zero), här kommer båda. Zero först.

Album

7/10

 Pelle Carlberg: In a nutshell

Labrador

 

Pelle Carlberg (tidigare i Edson) har en underfundig och subtil humor i sina smart formulerade texter som jag tror att många ofta missar. Det visade han inte minst i hämnden mot elaka recensenten Malena Rydell med låten "Go to hell, Miss Rydell" på förra soloskivan.

 

"I will phone you up and tell you I am dead" sjunger han i öppningsspåret "Pamplona" som är en klockren hit. En pampig historia med stora gester som i en rättvis värld borde tillfredställa skivbolagets krav på en hitlåt som han sjunger i sista låten ("hitsong, they say I need a hitsong").

Efterföljande "I love you, you imbecile" har också hitkänsla en masse, men mer gitarrpoppigt och klassiskt indieaktigt.

"If I didn´t have bad luck, I´d have no luck at all" är ytterligare en snygg förmulering i tredje spåret "Crying all the way to the pawnshop". Men kanske allra bäst är kanske "If I ever get happy my songs would start to suck, but If I ever get happy I wont give a fuck" som han sjunger i "I just called to say I love you".
 
Bredvid de bra texterna finns även de andra klassiska Carlbergska attributen här. Urbrittiskt uttal, den typiska sångrösten, den mjukvuxenpoppiga musiken och de snygga melodierna. Det här är förmodligen det gladaste han gjort, plattan sprudlar av lycka och glädje. "Middleclass kid" med sin tjusiga refräng är ytterligare ett exempel på det.


Betyg: 4

 Pelle Carlberg

"In a nutshell"

Labrador

 

När Edson-sångaren Pelle Carlberg efter tre skivor gick solo med 2005 års "Everything. Now!" var det en bitter och ilsken artist vi mötte. "Musikbyrån makes me wanna smoke crack" och "Go to hell, Miss Rydell" gick till attack mot svensk musikjournalistik och livade upp den hösten.

Ett och ett halvt år senare är Carlberg tillbaka, och nu verkar allt det hårda och kantiga vara som bortblåst. Skivan sprudlar av lycka och glädje.

"They say I need a hit song" sjunger Carlberg i sista låten och frågan är om han inte lyckats i pampiga inledningslåten "Pamplona". Eller svängiga duetten "I love you, you imbecill". Eller "Middleclass kid" med sin sköna refräng.

För plötsligt har inte Carlberg bara sin känsliga röst, snygga Edsonmelodier och sitt superengelska uttal, musiken har börjat svänga också.

Och raden "If I ever get happy my songs will start to suck/ but if I ever get happy I wont give a fuck" är genialisk.
Till top