Tv-krönika (24/8)

TV / Permalink / 1
Gordon Ramsay-abstinens 

Sommarlovet är slut och redan har abstinensen börjat att sätta in. Inte efter nattliga nakenbad, grillkvällar eller soliga semesterdagar, utan efter Gordon Ramsay.

Skotten Ramsay är en prisbelönt kock i absolut världsklass som äger ett 30-tal krogar runt om på vårt klot, varav flera har belönats med stjärnor i den prestigefyllda Guide Michelin. Han är även väldigt karismatisk, svär som en borstbindare och drar sig inte för att skälla ut sin personal.

I "Elake kocken", som sänts i SVT 2 i juli/ juli och repriserats i SVT 24 i juli/ augusti, har han tagit sig an krogar på dekis och fått dem på fötter igen.

Receptet (!) är hela tiden det samma: bantad meny, enkelhet, lokala råvaror, tydlig arbetsfördelning, kostnadsmedvetenhet, modernitet och engagemang.

Den amerikanska halvdokusåpan "Hell´s Kitchen" (TV 3 under juli) är hetsigare med tillspetsad dramaturgi och snabba klipp.  Den är inte riktigt lika bra, men varje gång Ramsay ryter "fuckin´ ell" till sina slöa adepter är en ren njutning. Inte konstigt att Ramsay blivit en kultfigur och hjälte även för folk utanför restaurangbranschen.

Jag kan knappt bärga mig tills de nya säsongerna av programmen börjar visas.

 

BRA NYSS: Säsongsstart för både "Studio 60 on the Sunset Strip" och "Simma lugnt, Larry" i onsdags.

 

BRA SNART: Friidrotts-VM

Till top