Musikkrönika

kultur / Permalink / 2


Trasiga jeans och stora frisyrer


Det är förstås ingen slump att The Hellacopters väljer att lägga av just nu. Allt har sin tid och deras är slut, ingen vill längre höra skramlig 90-talsrock. Det är återigen 80-talet som regerar.


Det är nästan kusligt med vilken precision musikens trender kommer tillbaka. Historien går i 20-årscykler och har alltid gjort det. På 70-talet vurmades det för "Grease", The Boppers och raggarkultur, på 80-talet återkom 60-talets mode och på 90-talet kom 70-talet tillbaka med ABBA, utsvängda jeans och polisonger.

Nu skriver vi år 2007 alla festar som om det vore 1987 igen. Det ordnas 80-talsfester, vi lyssnar på Pontiaks nostalgiska låtar och drömmer oss tillbaka till en tid som verkade lite roligare, lite oskyldigare och lite mer avslappnad.


80-talsrevivalen är inget nytt fenomen, den startade redan 1992 med inslaget "Äldreomsorgen" i tv-programmet "I manegen med Glenn Killing", fortsatte 1995 med Just D:s låt "87-87", och har sedan dess bara eskalerat. Skillnaden mellan det tidigare 80-talshyllandet och det vi ser idag är att dagens 80-talsrevival inte är gjord med 90-talsgenerationens ironiska blinkningar utan bygger på uppriktig förälskelse. Den unga generation som idag klär sig i rosa kläder och lyssnar på pudelrock var inte födda när det begav sig på riktigt.


Det gör att det återigen har blivit legitimt att lyssna på hjärndöd partyrock med pannband, tuperade frisyrer, trasiga jeans och patronbälten. Borta är 90-talets tungsinne och tuffa attityd, istället är det åter dags för fest och glatt humör inom rockmusiken.


Europes comeback och The Poodles succé i fjolårets Melodifestival, var bara början. Nu väller glam-, sleaze- och pudelrockbanden in över oss. Hardcore Superstar kom några år för tidigt, men börjar nu bli accepterade. Crash Dïet har släppt ny platta och är ute på världsturné och i början av nästa år är det dags för Innocent Rosies debutalbum.

Lägg därtill band som Danger, Sister, Vanity Blvd , Loud ´N´ Nasty och Vains Of Jenna och du har en levande scen av partyfylld 80-talsrock.

Savage Heart sammanfattar hela inställningen i raden: "We don't do concerts. We throw parties!".


Även de gamla gubbarna rör på sig. När Skid Rows gamla sångare Sebastian Bach ger ut sin nya platta "Angel down" gästar Axl Rose på tre låtar. På tal om Axl så verkar det även som att Guns´n´roses-skivan "Chinese Democracy" nu äntligen ska släppas. 11 februari anges som releasedatum av tre stora skivbutiker. Allt medan bandets klassiska platta "Appetite for destruction" fortfarande säljer 100 000 exemplar om året.

Hanoi Rocks, sedan en tid förstärkta med Electric Boys-hjältarna Conny Bloom och Andy Christell, gav nyligen ut skivan "Street Poetry" och nästa år släpper även Mötley Crue ett nytt album.

Idag är det ingen som skrattar längre när Sweden Rock Festival bokar band som Quiet Riot, Nasty Idols och Easy Action. Tvärtom har festivalen varit utsåld de tre senaste åren.


Men alla trender tar slut och ersätts av nya. Så det vi har att se fram mot de kommande åren är en revival för i tur och ordning: grunge, britpop och smöriga pojkbandsballader. Och sen runt 2027 är det dags för en rejäl "Idol"-nostalgi.

På fest hos Annie Spades

#1 - - Niklas:

Ibland är du riktigt bra!

#2 - - Dedd Sxxy:

Tack för omnämnandet! :)

Till top