Musikkrönika

kultur / Permalink / 0
Begreppsförvirring i musikvärlden 

Sedan några år tillbaka är Elvis Presley och Chuck Berry de hetaste artisterna bland ungdomar. Det är deras musik som visas på MTV, spelas på klubbarna och toppar listorna. Frågar man "innefolket" svarar alla att deras favoritmusik är r´n´b. Jag fattar inget: varför hajpar dom Elvis och hans gamla polare?

 

R´n´b, är ju en förkortning för rythm and blues. Svart 50-talsmusik med rötter i gospel, blues och swing, och i princip synonymt med rock´n´roll eftersom musiken döptes om till det för att kunna spelas i den vita radion.

Numera används begreppet mer för en musikstil nånstans mellan soul och hip hop. Visst finns det beröringspunkter mellan Chuck Berry och exempelvis Justin Timberlake, men jag tror inte att de som rutinmässigt hävdar att de lyssnar på r´n´b för ett ögonblick reflekterat över det - eller ens vet vad förkortningen "r´n´b" står för.

 
Men uttryck förändras och får nya betydelser. När jag för fem år sen skrev om emorock var det Last Days of April,  Starmarket och andra indieband med skeva gitarrtoner som menades. Det som idag går under namnet emo är något helt annat. Band som My Chemical Romance, The Used och Panic! At The Disco kan ju snarare beskrivas som amerikansk collegerock. Eller arenarock, vilket känns som en direkt motsats till det emobanden borde stå för.
 

Genredefinitioner kan man trassla in sig i hur mycket som helst, gränsdragningen är aldrig definitiv. Och ibland känns det helt onödigt att kategorisera olika sorters musik, de betyder ju ändå samma sak. Praktiskt taget varenda ny musikstil som dyker upp har ju tagit sitt namn efter ett slanguttryck för att ha sex.

Eller vad trodde ni att rock´n´roll, bebopalula, boogie woogie och hip hop egentligen betydde?

Dåvarande popskribenten Mats Olssons översättning av Baccaras hit "Yes sir, I can boogie" är klassisk. Han hymlade inte utan kallade låten "Ja herrn, jag kan knulla".

 
Men det är inte bara inom genrer det råder förvirring. Även inom andra grenar av musiken har ord mist sin betydelse.

När MTV uppfann "Unplugged"-begreppet betydde det inte att musiken var "opluggad", det vill säga akustisk, bara att arrangemangen var lite mer nedtonade än vanligt.

 
MTV förresten, numera är det knappast någon musikkanal som namnet (Music Television) hävdar. Tvärtom får man leta med ljus och lykta för att överhuvudtaget hitta nån musik på kanalen. 

Det är heller inte ovanligt att tv-kanaler skriver i sina tablåer att de visar ?"ivekonserter". Livekonserter i tv? Vad kallas det då när man ser en konsert på plats?

Herregud, Elvis uppträdde ju till och med "live" från en videoskärm i Globen 20 år efter sin död. Då inser man hur urvattnat begreppet blivit.

I den jämförelsen känns det nästan helt okej att kalla Darin för r´n´b.
Till top