Krogkrönika

Tobi talar / Permalink / 0
Krogsnackset har ryckt upp sig
 
Länge fanns det bara två sorters mat att välja mellan på krogen, antingen den rejäla middagen eller enkla tilltugg som chilinötter. På senare tid verkar krogarna ha förstått att deras gäster ofta vill ha något mittemellan.
 

De flesta som någon gång suttit på en krog har nog upplevt det där suget som infinner sig i magen efter några öl. Man är sugen på något att tugga på men vill inte beställa in en varmrätt för 179 kr. Alternativet är ofta enklare tilltugg som nachochips eller chilinötter och det förslår inte långt.

Det man vill ha är nånting mittemellan, en lättare rätt som ger lite fyllnad i magen men ändå inte är för mastigt. Helt enkelt ett tilltugg som inte är lika uttjatat som jordnötter, chips och liknande.

 

På senare tid har lyckligtvis någonting hänt och stadens restauranger har numera ofta små spännande rätter på sina menyer.

 

En spansk krog här i Linköping har ett förkvällserbjudande där man får ett glas vin och en tapastallrik för 79 kr. Perfekt om man vill mjukstarta kvällen med ett lättare tilltugg och ett stilla glas rött.

 

En wokrestaurang har ett liknande erbjudande fast med grillspett och stor stark för 69 kr. Riktigt prisvärd med grillspett, sallad, tzatsiki, vitlöksbröd och pommes frites.

 

Eller varför inte äta indiskt och ta en drink och en tallrik Papadam och chutney. Egentligen en förrätt, men ett gott och lite annorlunda tilltugg för endast 25 kr.

 

En klassiker bland lättare krogmat är vitlöksbrödet, som man kan beställa på de flesta restauranger som fingermat till ölen. Priset brukar ligga nånstans mellan 25-49 kr.

Oliverna har också kommit starkt på senare år, en skål brukar kosta 25 kr och är ett fräscht  alternativ till flottiga chips.

 

Att krogarnas tilltugg/ plockmat blivit betydligt roligare kan vi förmodligen tacka de senaste årens tapas-trend. Idag hittar man mycket godsaker på krogen för under femtiolappen.

Så nästa gång du är ute och tar en drink och vill ha nånting till - ta en titt på menyn, det finns mer än bara chilinötter och plankstek där.

Till top