Tv-krönika

TV / Permalink / 1
Tv-kr?nika

Uppdrag: Mord är tillbaka! 

Äntligen, äntligen, äntligen!

Sedan "Uppdrag: Mord" slutades att visas i SVT för några år sedan har jag bönat, bett och hoppats att serien skulle plockas upp av någon kanal och visas i repris. Och nu har mina böner hörsammats. Sedan någon vecka tillbaka visas serien varje kväll kring klockan 23 på den nystartade Kanal 9.

Jag kan omöjligt tänka mig en bättre avslutning på dagen innan man går och lägger sig.

 

Barry Levinsons serie har tilldelats en radda utmärkelser genom åren och alla med minsta kunskap om tv-mediet förstår varför. Varje detalj är genomtänkt, från vinjett, musikval, det smarta manuset och de fantastiska replikerna till det bruntonade fotot, handkameran och skådespelarna som briljerar i minsta biroll.

 

De täta scenerna i det tegelbeklädda förhörsrummet blev klassiska så fort de visades. Klippningen med hack och upprepningar blev stilbildande för andra tv-serier. Och greppet att spela in scener - som inte visas i serien - till trailern var lika nytt som genialiskt.

 

Kanske är polisserien så bra för att det egentligen inte är en polisserie utan en tv-serie som tar upp sociala och politiska frågor. Det diskuteras förhållanden, segregation, drogpolitik och etik.

 

I avsnitt 9, som sändes i förra veckan, skedde inte ens något mord att lösa och fram till det avsnitt där halva mordroteln blev nedskjuten hade det gått år innan man ens visat någon skottlossning.

 

OCKSÅ TILLBAKA IGÅR: "Six Feet Under" (söndagar SVT 2 21.20)

Till top