I got scars to prove it

På gång / Permalink / 0
I got scars to prove it

Den 30 maj är Space Age Baby Jane äntligen tillbaka med en ny platta med namnet "Penthouse Rock".
Anders Ljung, som kommer från popstaden Borlänge och faktiskt är bror till Brages legendariska keeper Bernt Ljung,  har de senaste åren haft klubbarna Glamorama på Obaren och Cést Top på Södra Bar ihop med självaste Johan Kinde.

Efter debuten The Electric Light Parade (1998) kom den fantastiska (5 av 5) The Electric Love Parade (2002) som jag skrev så här om då:


Den kanske inte alltid är så lätt att se. Men det går en linje från Ratata och Lustans Lakejer, via Army of Lovers, till Kent, Eskobar och nu Space Age Baby Jane. En tunn svart linje där bara de eleganta får vandra.

Space Age Baby Jane, eller Anders Ljung som mannen bakom gruppen heter, följer en tradition som började med postpunken för 20 år sedan. Även om uttrycken kan variera en smula finns det gemensamma nämnare: eskapismen, elegansen, androgyniteten.

Det är musik skriven för modevisningar, för smala anemiska pojkar med svarta polotröjor, dålig hållning och en cigarrett i handen. Musik som soundtrack till flärd och mondän livsleda. Framför allt finns där en svärta som visserligen kan vara dold i det som på ytan kan misstas för . . . ytlighet.

Det kunde så lätt gått i en helt annan riktning. På debuten från 1998 låg Space Age Baby Janes fokus snarare på larvig glamrock. Men dramatiken tonades ner och Anders Ljung sökte sig i stället mot mer elektroniska, svårmodiga marker. Svala sånger svarta som synden, men mjuka som en smekning.

Kanske inte så konstigt ändå att bandet gått helt obemärkt förbi. Pampig arkitektur, storstadsisolering och gigantiska triumfbågar som tränger upp genom avenyers asfalt är svårt att skildra från en liten utomhusscen på en landsortsfestival.

Dom nya låtarna känns dessvärre inte lika spännande, lyssna själv :
http://www.myspace.com/spaceagebabyjane

Till top