Krogkrönika

Tobi talar / Permalink / 2

image1519image1522image1520
Dags för höstmys


Rödvin, levande ljus och bulsiga kläder. Att få till det riktiga höstmyset kräver sina accessoarer.


Alltihop är skvallerreportern Daniel Nyhléns fel. Ända sedan jag såg honom stå på en premiär i tv-dokumentären "Se mig!", och yttra orden "Jaså, här står ni och ser sådär höstmysiga ut" till ett ungt kändispar, har jag varit besatt av "höstmys".

Först som en ironisk referens till Nyhléns fjantiga öppningsreplik, men med tiden har det som började som ett skämt utvecklats till en äkta och brinnande passion. "Se mig" sändes 2001, och för varje år som gått har min fäbless för höstmyset bara ökat.


Sommaren med uteserveringar, tunna kläder och svalkande drinkar har sin tjusning, men den årstid vi nu befinner oss i bör uppskattas minst lika mycket. För visst är det något speciellt med höstliga middagar med levande ljus och rödvin?

Efter en lång sommar är det skönt att mörkret faller tidigt, att man inte behöver ha dåligt samvete för att man sitter inomhus och att man äntligen kan klä sig i "riktiga" kläder. Finns det något höstmysigare än en tjej i stickad mössa, vantar och halsduk? Svar nej. Finns det något sötare? Svar nej. Finns det något man hellre vill krama? Svar nej.


Höstmys är helt enkelt det bästa som finns. Varm choklad och scones på Waynes coffee. Hett te och uppsikt över Ågatan på Steve´s. En fyllig öl inne på murriga Bishop´s Arms. Eller ett glas rött och doften av indiska kryddor inne på Yogi. Linköping erbjuder många platser till mysiga kvällar.


Att promenera måste vara den ultimata höstmys-aktiviteten. Så här års kan det dessutom kombineras med en titt på årets upplaga av Novemberljus eller strosande på julmarknader.

Eller också bara en vanlig söndagspromenad runt Stångån, som avslutas med våfflor på Åbacka Kafé.


Men det gäller att passa på. Efter trettonhelgen känns det inte längre lika roligt med alla mörka dagar och kalla mornar. Då börjar vi längta till vårsol och uteserveringar igen.

#1 - - PR:

Vi legitimerar alkoholen ännu en gång. Glöggen/rödvinet eller vad man nu vill ha passar utmärkt en höstkväll, hemma eller var som helst. Även jag. Börjar tro att det är typiskt svenskt dessutom./PR

#2 - - Olle:

Jag gillar att du slår ett slag för LKPG. Det är ju rätt juste här trots allt, med eller utan påpälsade tjejer. Off-topic: Spana in NAVIGATION för möjligt "Kent-tips".

Till top