Swindie as fuck #5

Tobi talar / Permalink / 0

Här kommer ett gäng band som kanske inte alla anser platsa i Swindie-vågen, främst för att de dök upp på senare delen av 90-talet. Men det är hur som helst bra band som varje popsnöre av rang måste ha fyllt sin iPod med.
image1527
Edson
Sommaren 1999 utsågs bandet till "Sveriges främsta osignade band" av popbibeln SA (för övrigt det sista numret av tidningen). Sen dröjde det ytterligare två år innan debutalbumet kom. Där fanns exempelvis superhiten "Sunday Lovely Sunday" med.
image1528
The Kooks
Mellan -97 och -00 var det en rejäl svacka i indiepop-Sverige. Swindie-banden började lägga av och indie2.0 med Hellström och de andra Göteborgarna hade ännu inte slagit genom. Ett ljus - och ett klart sådant - i mörkret var The Kooks (de svenska, inte de värdelösa britterna med samma namn) fantastiska debutalbum. Bandet lirade svängig pop i Atomic Swings stil (inte så konstigt eftersom sångaren/låtskrivaren Micke Lohse spelat orgel i A.S.)
Lyssna nu eller ångra dig för evigt!
image1529

Spencer

Det enda bra bandet bland Rock-SM:s vinnare? Vi talar -99 och vi talar dundersinglarna "Golden Retriever" och "Table Tennis Girl". Vi talar b-sidorna "Too Good" och "Something new". Vi talar 4 låtar popperfektion. Vi talar albumet "Regular de Luxe". Vi talar Spencer!
Hallå! "Table Tennis Girl" - vilken poplåttitel!
image1530
Tommy 16
Ibland hände det att Hardy Nilsson (ååh...Hardy Nilsson) bytte sångare och sjöng på engelska. Då kallade man sig Tommy 16 och levererade hits som "Come on, come on (please let me see it)" och "Summerfling". Teenage Fanclub-plagiat sa någon. Skitbra, säger jag.

Melony
Öppnar man en platta så stenhårt som "Wearing shades on rainy days" och har en låttitel som "Barbra Streisand´s nose" kommer man undan med att vara en jävligt ojämn grupp. 1996 kom denna platta med schysst powerpop. Sångaren hette Peter Kvint och idag skriver han låtar till  exempelvis Andreas Johnsson, till exempel "Sing for me" och "A little bit of love".

Till top