Krogkrönika

kultur / Permalink / 2
image1413

Konserter i massor


Det klagas på dålig gatubeläggning i Linköping. Inte konstigt när det är så mycket artister ute på vägarna. När skivförsäljningen minskar tvingas rockbanden turnera, denna höst spelar de mer än någonsin. Anordnas det till och med för många konserter i Linköping?


Man stöter på dom överallt: på fester, vid bardisken, på insändarsidor och i vardagen. Överallt, hela tiden går det sura människor och muttrar över att det inte händer någonting i Linköping.

- Det här är en skitstad, det kommer aldrig några bra band hit, säger någon.

- Jag tror jag ska flytta till Stockholm eller Göteborg, det är ett så mycket större utbud där, säger en annan.

Det är så man vill slå dom på käften.


Det är aldrig gnällspikarna man ser ute i vimlet. Det är aldrig surpupporna som går på det som anordnas. Dom har nog med att sitta hemma och klaga och vara bittra.

Förra hösten pågick en debatt om Linköpings nöjesliv. Själv skrev jag en krönika på temat "det är dom som egentligen inte bryr sig som klagar". Då handlade det om nöjeslivet i stort, nu tänkte jag koncentrera på konserter.


Konsertutbudet i Linköping har varit strålande under flera år och i år är det kanske bättre än nånsin. Ta bara en titt i Konsert & Kongress evenemangskalender, där är fullproppat med bra namn som The Perishers, Candlemass, Caroline af Ugglas, Slagsmålsklubben, Magnus Uggla, Moneybrother, Dan Viktor, Lasse Lindh, Asha Ali, Louise Hoffsten, Roffe Wikström, Maia Hiraswa, Peter Le Marc och Dia Psalma.

Lägg till Lars Winnerbäck, Countryfestival, Linköping Metal Massacre, Peter Jöback, Owe Thörnqvist, Smokie, Patrik Isaksson & Sarah Dawn Finer, Rikard Wolff, The Refreshments och en drös andra akter och ingen sansad människa kan ha mage att påstå att utbudet är magert.


Och det var bara vårt stolta konserthus. På Platens, Herrgårn, L´Orient, Flamman, Platå, Cloetta Center och andra ställen ordnas ytterligare spelningar. Faktum är att det ordnas så många intressanta gig i staden att det är snudd på omöjligt att se allt det man skulle vilja se. Både av ekonomiska skäl och av tidsskäl. Jag vill ogärna ta orden i min mun, men det är nästan så att det hålls för många konserter i stan.


Jag vet att Konsert & Kongress tänker långsiktigt och vill skapa en levande konsertkultur, jag vet också att många av de mindre banden inte kräver så många besökare för att gå runt och jag vet att bredden i bokningarna lockar olika sorters människor. Ändå kan man fråga sig om det verkligen finns publik till alla arrangemang?


Eftersom jag, och förmodligen inte ni heller, inte vill ha ett sämre musikutbud i framtiden får vi helt enkelt se till att gå på dom spelningar som erbjuds. När nu konsertarrangörerna tar sitt ansvar är det dags att vi som publik också gör det.

#1 - - Mantel-Jerry:

Kunde inte sagt det bättre själv...

#2 - - Snökalven:

Bra skrivet. Blev riktigt arg på några slöa hårdrockare som blev arga igår på inställda band på Metal Massacre. De hade inte köpt biljett än...

Till top