Krogkrönika augusti

Tobi talar / Permalink / 2
image1234

Dryckestrender kommer och går


Du tror att du väljer drinkar efter eget smak och tycke. Men vad vi dricker på krogen är lika trendkänsligt som våra kläder och frisyrer.


Förra sommaren nekades jag och en kompis att köpa Hot Shots på en krog i Linköping. Det var helt enkelt för ute. Till slut fick vi ändå beställa och i ärlighetens namn kändes det lite pinsamt att stå där med det lilla snapsglaset som var skiktat i gult och brunt med lite grädde på toppen.

15 år efter storhetsperioden tycker jag fortfarande att det är jättegott med en Hot Shot, men ska man dricka kaffe/Galliano-snapsen idag måste man göra det med en ironisk grimasch.


Inget konstigt med det egentligen, våra dryckesvanor är lika känsliga för trender som de övriga val vi gör. I slutet av 90-talet var exempelvis alkoläsken oerhört populär under några år. Idag är alkoläsken nästan helt försvunnen, istället har cidern ökad kraftigt i popularitet, främst bland tjejer.


Och kommer ni ihåg godisshotsen? Dom fanns i gräddkola, hallon, lakrits, viol, polkagris och ett dussin andra smaker. Idag får man vara glad om man hittar en endaste variant när man ställer sig i baren. Om man nu skulle vara sugen på just godisshots.


Hela grejen med helrör på krogen nådde sin kulmen för kanske två år sedan, även champagnetrenden är på väg ut. I sommar har det snarare varit rosévin som gällt.

För fem år sen skulle alla beställa drinken Ragnar, de senaste somrarna har en frozen drink svalkat mest. Bland ölsorter har Staropramen slagit genom på bred front.


Vad blir nästa trend på dryckessidan? Att dricka sherry som gamla tanter? Glögg året runt? För man kan vara säker på att det kommer att komma en ny "inne-dryck". Om fem år gapflabbar vi förmodligen åt att alla skulle blanda sitt vin med fruktsoda i början av 2000-talet.


Det enda det känns som att man är helt säker på är att en "Stor stark" alltid kommer att vara den vanligaste beställningen i baren.

#1 - - Niklas:

Å så gott sen :-)

#2 - - Mart:

I Sthlm har det sedan i våras varit mest inne med en snaps (typ jäger) till en stor stark.

Till top