Två filmer (Nolltretton, december)

Film / Permalink / 0

En förlorad värld.

 

Jag har varken läst boken eller sett tv-serien, men eftersom arbetsnamnet på Lustans Lakejers senaste skiva var just "En förlorad värld" kan man ändå ana sig till åt vilket håll historien drar.

Jag gillar verkligen inledningen med den unge Charles som lämnar sin bittra far och sin medelklass för att börja på Oxford. Han börjar umgås med rikemanssonen Sebastian på godset Brideshead och förlustar sig med vin, cigaretter och homoerotiska vibbar. Samtidigt finns en dragning till Sebastians syster och en viss konflikt med finfamiljens stränga katolicism.

Jag hade gärna sett mer av lättsinnet, internatmiljön och den naiva hedonism som finns i filmens första del. Även det magnifika slottet, som är filmens egentliga huvudperson, slarvas bort lite.

En del fantastiska miljöer blir det ändå i detta episka drama, och fotot är väldigt storslaget och filmiskt. Men känslan av att det är en komprimerad tv-serie finns också, sista halvan känns lite jäktad trots sin stillsamhet. Så mycket lämnas obesvarat för publiken.

 

2/5
----------------------------------------------------------------------------------

Righteous Kill

 

Det var mycket snack kring filmen "Heat" 1995 om att det var första gången som giganterna Al Pacino och Robert De Niro spelade mot varandra. Nu, 13 år senare, sker det igen och förväntningarna är givetvis högt uppskruvade.

Kanske lite för högt visar det sig, för trots att "Righteous Kill" är en thriller över medel känns filmen ändå som en liten besvikelse. Pacino och De Niro spelar två rutinerade poliser som jagar en seriemördare som dödar brottslingar som gått fria. Därför misstänker de att det är en kollega de jagar...

Alla filmer med Pacino eller De Niro är sevärda, men här önskar man att manuset hade varit lite skarpare. När man nu åter lyckas föra ihop de två filmlegendarerna önskar man lite rappare dialog, scener som var mer välskrivna och ett smartare upplägg, det vill säga något som höjer filmen över standardnivå. Det får man inte, men man får Pacino och De Niro - och det räcker ganska långt.

 

3/5

Till top