Krogkrönika

Tobi talar / Permalink / 0

Uteserveringarnas tid är här


I Sverige älskar vi midsommar, Carolina Klüft, schlagermusik, Bullens varmkorv, naturen, Bamse och Piggelin. Men det finns faktiskt en sak som vi älskar ännu mer - uteserveringar.

Knappt har vi plockat bort julpyntet förrän det är dags att ställa fram utemöblerna. Vid vårens första solstrålar sitter vi där med en öl och kisar mot himlen.


Det här fanatiska intresset för uteserveringar och att försöka utnyttja varje liten sekund av solljus hänger givetvis ihop med att vår sommar är så kort. Skulle man råka vara sjuk en vecka kan man råka missa hela årets alla soldagar, känns det som, så det gäller ju att passa på att njuta varenda gång solen tittar fram.


Ifjol började man att utse stadens bästa uteservering. För säkerhets skull hölls det två olika tävlingar, en där Correns läsare fick rösta och en som Cityföreningen stod för.

I den förstnämnda vann Tannefors Slussar som belönades för sin personal och sitt fantastiska läge vid slussarna. I den andra segrade Yngves Café i hörnet Ågatan/ Platensgatan. Där löd motiveringen "Bästa läget, skönast möbler och personal i världsklass".


Man kan väl säga att den sistnämnda vinnaren var en riktig skräll. Visserligen är Yngves ett populärt tillhåll för ungdomar och ligger centralt, men det är få sittplatser, saknas sol, ligger i en trist miljö och ses av många inte ens som en riktig uteservering.

Jag tror de flesta håller med om att Tannefors Slussar bättre motsvarar bilden av hur en mysig uteservering brukar se ut.


Jag är dock för mångfald och variation och därför är det roligt att det blev två så olika uteserveringar som belönades. Anledningen till att de stora, kända uteserveringarna kring Ågatan och Stora Torget inte tog hem någon utmärkelse kan säkert bero på att de ser så likartade ut och saknar särprägel. Jag önskar att flera ställen experimenterade lite och hittade sin nisch. Vem blir först med en gärdesgård som staket? Vem slänger ut fyra ton sand, fixar en sandstrand komplett med bubbelpool och allt? Vem smyckar sin entré med björkruskor?

Det finns en mängd sätt som restauranger kan piffa till sina uteserveringar och göra dom mysigare, originellare och trevligare.


Fast det är lätt att det blir som i Norrköping förra sommaren. Där började ett ställe med att ha palmer på sin uteservering, någon följde efter och plötsligt hade alla restauranger palmer. Så mycket för den originaliteten...

Till top