Musikkrönika

Tobi talar / Permalink / 0


Vad blir sommarens grej?


Hur kommer vi att minnas sommaren 2008 när vi ser tillbaka på den om några år? Vilken blir till exempel årets sommarhit? För en sån - eller flera - kommer naturligtvis att komma i år också.

Flera av låtarna från Melodifestivalen kommer säkert att spelas på diskoteken under sommaren. Jag tänker exempelvis på Linda Bengtzing, Rongedal, BWO och Frida, men de kommer knappast att sno titeln som sommarhit för dessa brukar komma från okända artister som dyker upp helt oväntat, får en hit med en tramslåt och sedan försvinner igen. Paradisio, Nic & the family, Las Ketchup, Lou Bega och Los del Rio... ja, ni vet.


Mange Schmidt har ju haft stora hits de två senaste somrarna med "Glassigt" respektive "Giftig", men jag blir inte klok på svensk hip hop. Å ena sidan har vi artister som Looptroop, Adam Tensta och Lazee som låter modernt och coolt och till och med satsar internationellt. Och så har vi den där skaran som Mange Schmidt tillhör, de där som snookar runt i truckerkepsar, de där som på fullaste allvar tror att det Just D sysslade med var riktig rapmusik. För stora delar av hip hop-sverige är det som att Petter aldrig har hänt.


De två senaste åren har det talats ganska mycket om "yachtrock" men det känns mest som en konstruerad musikstil och ett uttryck som musikskribenter slänger ur sig när de vill visa att de kan ord som inga andra använder. Jag har nog aldrig hört någon säga "igår satt jag hemma och lyssnade på yachtrock" på ett avslappnat och trovärdigt sätt.

Yachtrock var från början den typ av mjuka rockmusik som hade sin topp ungefär 1976-84 med band som Toto i spetsen. De senaste åren har musiken fått ett uppsving, fast ofta med en trendängslig halvironisk touch som ett slags skydd. Det har startat Guilty Pleasures-klubbar, Lionel Richie har lirat i Globen och Fibes, Oh Fibes tog steget fullt ut med skivan "Emotional".

Med åren har yachtrock-stilen polerats ytterligare och det finns tecken på att det är 2008 som blir det stora året. Space Age Baby Jane visade vägen i början av året, Boat Club smyger i bakgrunden, Pacific! tokhyllas överallt och Fibes, Oh Fibes filar på nya plattan.

Visst vore det schysst om yachtrocken fick sitt stora genombrott i sommar. Inte för att musiken är exeptionellt bra, utan mer för att det är något nytt (eller åtminstone nygammalt) och för att hela konceptet bygger på idén om sommar, sol, hav och dyra drinkar.


Men så tittar jag på sommarens turnéscheman och ser namn som KISS, Iron Maiden, Deep Purple, Europe, The Cult, Judas Priest, Saxon och Def Leppard - och inser att det blir de gamla hårdrocksbanden som regerar i sommar också.

Till top