Musikkrönika (Nolltretton, oktober)

kultur / Permalink / 4

Så var det grungens tur att komma tillbaka…

 

För två år sedan skrev jag en krönika i denna tidning som handlade om att 80-talet var tillbaka. Jag exemplifierade med att det anordnades 80-talsfester och att band som Europe och The Poodles regerade på topplistorna, och avslutade med orden:

”Så det vi har att se fram mot de kommande åren är en revival för i tur och ordning: grunge, britpop och smöriga pojkbandsballader”

 

Nu verkar det som att vi är där. För plötsligt ser man tecknen överallt på att grungen är tillbaka.

 

Eftersom många av denna tidnings läsare knappt var födda när grungen regerade kan det vara på sin plats med en liten resumé. Grunge var en musikstil som hade sin topp mellan 1991 och 1995. De fyra Seattlebanden Nirvana, Pearl Jam, Alice in Chains och Soundgarden definierade och dominerade scenen med en slags alternativrock som kännetecknades av låtar med deppiga, lugna verser och aggressiva refränger. Som en reaktion mot 80-talets lättsamma rockmusik var grungen även betydligt mer allvarlig och depressiv.

 

Vilka är då tecknen på att grungen är tillbaka, mer än den allmänna regeln att alla trender kommer tillbaka i 20-årscykler?

Tja, precis som under det tidiga 90-talet har vi åter lågkonjunktur och bankkris. Och även stilmässigt hittar man tydliga spår av grunge i höstens mode, som kängor med stålhätta, rutiga flanellskjortor, virkade accessoarer och kläder i naturmaterial. Soundgardens gamla sångare Chris Cornell släppte sitt tredje soloalbum i våras och har varit på besök i Sverige. Detsamma gäller även Neil Young, ”The Godfather of grunge” som han har kallats. Tidigare i år kom hans platta ”Fork in the road”.

Fortfarande inte övertygad? Okej, dags att plocka fram dom tunga argumenten.

 

Efter ett uppehåll på 14 år släppte Alice In Chains i september plattan ”Black gives way to blue”. Det som kanske inte känns så grungigt är att Elton John gästar skivan…

Även Pearl Jam släppte en ny skiva i slutet av september. ”Backspacer” heter den.

Och då återstår bara Nirvana bland de fyra stora grungebanden – och tror ni inte att även dom är aktuella med ett skivsläpp!

För att uppmärksamma att det är 20 år sedan bandets debutplatta ”Bleach” kom ger man nu ut en specialutgåva av skivan med ett outgivet liveframträdande från 1990, en 48 sidig bok oh uppfräschat ljud. Dessutom släpps i november även en live-dvd från den legendariska spelningen på Readingfestivalen 1992.

 

Det var grungen det. Nu ser vi fram mot nästa retrotrend. Vänta ytterligare två år så kommer britpopen åter välla över oss.

 

#1 - - Manut:

Bara det att alla gamla grungeband som släpper skivor nu inte längre är grunge.

#2 - - Tobi:

Det ligger iofs något i.

#3 - - borell:

nya alice plattan är jävligt bra

#4 - - Horst-Detlef:

Mer britpop!

Till top