Krogkrönika (Nolltretton, april)

kultur / Permalink / 1

Dags för BYO i Sverige?

 

Det funkar i Australien, så varför skulle det inte funka i Sverige? ”Bring your own”, det vill säga att ta med egen alkohol till restaurangen, vore en trevlig krogreform.

 

I vintras skulle jag äta middag på en pizzeria i Newcastle, Australien men upptäckte att man inte serverade öl att skölja ner maten med.

– Inga problem, du kan köpa alkohol i butiken på hörnet och ta med hit, sa ägarinnan till pizzerian och pekade på en spritbutik 50 meter bort.

Strax därpå dök det upp en familj som skulle fira en födelsedag på restaurangen och raskt drog dom fram ett gäng vinflaskor ur påsarna för att skåla med.

 

Fenomenet med att ta med sin egen alkohol till restauranger kallas ”BYO” (Bring Your Own) och är kanske mest känt från Australien men förekommer i en mängd länder, exempelvis Storbritannien, Italien, Nya Zeeland, Portugal och USA. Och fungerar det där tycker man ju att det även borde funka i Sverige.

 

Reglerna för BYO kan skilja lite från plats till plats och är i sanningens namn något diffusa, men grundtanken är att man kan ta med sin egen alkohol till restauranger utan utskänkningstillstånd och för detta betalar man en ”korkavgift” på någon tia. Men detta kan som sagt variera, vissa restauranger tar ingen avgift alls och inte heller är BYO-konceptet enbart begränsat till ställen som inte får sälja alkohol. Lika ofta tycks det handla om finsmakarkrogar där man kan ta med sig sitt dyra specialvin för att njuta av till en festmåltid.

 

Det kan finnas många skäl till varför man vill ta med sin egen alkohol till krogen. Man kanske inte är nöjd med restaurangens utbud, ett visst vin kanske passar bra till en särskild maträtt, restaurangen kanske saknar utskänkningstillstånd, man kanske har ett fint årgångsvin som man vill njuta av vid ett festligt tillfälle eller så kanske man bara precis råkat köpa ett gott vin och kan inte hålla sig tills man kommer hem.

 

Jag vet ärligt talat inte om svenska krögare är intresserade av att införa BYO i Sverige. Visserligen förlorar de pengar på att inte sälja alkohol eller annan dryck, men varför knorrar i så fall inte krögare utomlands över detta utan välkomnar det istället? Dessutom brukar ju krögarna vara de första att vilja ha en mer levande restaurangkultur vilket BYO sannolikt skulle leda till.

Hur som helst vore det i alla fall trevligt för oss restaurangbesökare.

 

 

#1 - - Stefan Kalm:

Har tänkt på det där länge, skulle underlätta något sanslöst om man vill starta ett mindre fik eller klubb.. Vet inte heller vad det är för regler för sådant i sverige, om man måste ha "slutet" sällskap eller någe för att folk ska få hinka i sig eget medhavt eller hur det är.. Inomhus får väl folk dricka bäst de vill så länge inte du som ägare säger ifrån? Har ingen koll dock, men det vore ett steg framåt!

Till top