Krogkrönika (Nolltretton, mars)

Fest & sånt / Permalink / 0

Kommer du till second base ikväll?

 

En kväll på krogen hörde jag några unga killar stå och skämta om att dom skulle komma till ”first base” och ”second base” med några tjejer dom hade spanat in. Dessvärre verkade dom inte ha riktigt koll på vad de olika baseballmetaforerna betydde utan definitionerna blev alltmer förvirrade och felaktiga. Nu är det dags att reda ut begreppen.

 

Alla som sett en amerikansk high school-film har stött på de fyra begreppen ”first base”, ”second base”, ”third base” och ”home run”. Det är baseballbegrepp som står som metaforer för fyra olika typer av sexuellt umgänge. Orden beskriver kortfattat de olika stegen från kyss till fullbordat samlag.

 

Det finns ett femtiotal andra baseballuttryck som också kan användas för att beskriva sexuella aktiviteter (striking out – få nobben, rain delay – tjejen har mens, batting practice – onanera), men det är de fyra nämnda som är absolut vanligast och själva grunden i resonemanget.

 

Att använda baseballtermer för att beskriva sexuella aktiviteter är en gammal amerikansk tradition när man vill prata kodat eller använda mer rumsrena benämningar på snuskiga saker. I Sverige har vi liknande sportuttryck som användas för samma ändamål, exempelvis ”bortamatch”, ”komma till skott”, ”vandringspokal” och ”stolpskott” men här är orden oftast hämtade från fotbollen eftersom det är den stora sporten i vårt land.

 

Så vad betyder då de olika baseballuttrycken? ”First base” är naturligtvis det första steget, inledningshindret som måste klaras av innan man kan gå vidare, det vill säga kyssen. Både mer harmlösa pussar och tungkyssar räknas in här, men helst ska det givetvis handla om ett rejält hångel.

 

”Second base” är det naturliga andra steget, nämligen att ta sig innanför tröjan och känna på brösten. Hela baseball-grejen är främst en manlig lek med ord, så för tjejer finns ingen motsvarande aktivitet att utföra på killarna. Istället handlar det om att de ”tillåter” killarna att komma till ”second base”.

 

”Third base” kan vara lite luddigare men i huvudsak handlar det om petting. Först och främst om att killen tar på tjejen men även tvärtom. Vissa vill även lägga till oralsex under denna kategori, men ska man vara riktigt petig så ingår inte oralsex i baseballtermerna, kanske för att uttrycken myntades under en tid när oralsex inte var lika vanligt.

 

Och så har vi då ”home run” eller ”home plate”, ”scoring” och ”coming home” som det också kallas. Gör man en ”home run” har man lyckats att passera alla fyra baser och ta sig i mål utan att bli bränd på vägen. Och då talar vi alltså penetrativ sex. Så nu vet ni det.

 

Det kan vara bra att känna till nästa gång ni går på en sportbar och tror att killgänget som sitter och diskuterar baseball i hörnet har ett intensivt intresse för den amerikanska nationalsporten.

Till top