Tva skivor

På skiva / Permalink / 0

Pascal: Orkanen närmar sig

Novoton

 

För några år sedan dök det upp band som Pascal, Hets och Mattias Alkberg BD och jag tyckte mig ana en ny svensk punkvåg för 00-talet. Riktigt så blev det inte, men Pascal kom i alla fall för att stanna. Det gotländska bandet har blivit hyllat för både debuten ”Förbi fabriken” och uppföljaren ”Galgberget” som de blev P3 Guld-nominerade för och vann Manifest med. Men frågan är om inte tredje albumet ”Orkanen närmar sig” är bandets bästa.

Skivan öppnar överraskande med en cover på Little Richards ”Tutti frutti”. Riktigt varför vet jag inte, för resten av plattan består av egna låtar och dessutom är nog öppningsspåret skivans sämsta låt och tillför inte så mycket. I låten efter fortsätter man även att småflörta med rocknostalgikerna genom att lägga in lite ”Be my baby”-trummor. Som trea kommer i mitt tycke skivans bästa spår ”Måne över Fåresund”. Därifrån och framåt spelar bandet sin mörka grottrock med bravur.

De Olle Ljungström-influenser som sångaren Isak Sundström tidigare blottat, inte minst med sitt andra projekt Skriet, är här tydligare än någonsin. Både i musik, texter, röst och frasering. Det är inget jag har något emot, tvärtom gillar jag det. Och det tror jag även att flera svenska musikälskare kommer att göra.

 

Skivan släpps 27/1

----------------------------------------------------------------------------------------- 

Lady Gaga

”The Fame Monster”

Interscope/Universal

 

I fjol slog 23-åriga amerikanskan Stefani Joanne Angelina Germanotta, eller Lady Gaga som hon är mera känd som, genom med dunder och brak med sin debutsingel ”Just Dance”. Den följdes av fler dansgolvshits med elektronisk pop/r´n´b och efter låtar som ”Paparazzi”, ”Poker Face” och ”Love Game” är hon helt plötsligt det hetaste på marknaden och omnämns allt oftare som en modern variant av Madonna. Jämförelsen är inte så tokig och inte minst är nämnda ”Poker Face” en stark låt med en medryckande refräng. Sverige var det första land som upptäckte henne och hennes två största hits är också skrivna av svensken RedOne. Om tio år är det kanske Lady Gaga som spelar för ett utsålt Ullevi.

”The Fame Monster” är en uppsvullen maxivariant av fjolårets album ”The Fame” och består av debutalbumet samt åtta nya låtar (EP: n ”Monster”), däribland singelhiten ”Bad Romance” som öppnar plattan. Där gör hon skäl för sitt artistnamn (tagit från Queens ”Radio Gaga”) genom att sjunga just rader som ”ga ga- oh la la”. Den och några spår till säkrar säkert hennes popularitet, även om de nya låtarna inte riktigt har samma klockrena hitkänsla som på debuten. Jag är inte heller helt förtjust i den lite hårdare och mer technoinspirerade ljudbilden. Roligast blir det när Lady Gaga vågar experimentera lite, som hon gör i traditionella balladen ”Speechless” eller den stompiga ”Teeth”, även om det kanske inte är skivans starkaste låtar.

3/5

Till top