Krogkrönika (Nolltretton, juni)

Drinkar med smak av sommaren

 

Prova något nytt när du sitter på uteserveringarna den här sommaren. Med lite fantasi går det att skapa goda drinkar på de flesta svenska frukter och bär.

 

Varje säsong har sina drycker. På sommaren dricker vi gärna rosévin, paraplydrinkar, vitt vin och givetvis öl i mängder. Men varför vara så förutsägbar? Använd din uppfinningsrikedom och ta till vara på alla de goda smaker som finns i den svenska naturen.

 

Fläder

Fläder passar väldigt bra att blanda drinkar på. Varför inte prova en Fläder Martini? Frys koncentrerad flädersaft och tina tills den får en sorbéliknande konsistens. Häll fyra cl gin i ett cocktailglas och fyll på med några skedar av flädern.

 

Nypon

Varm spetsad nyponsoppa på vintern fungerar utmärkt. En drink med kall nyponsoppa är svårare att få till bra. Nyponsoppa ger en söt och mjuk smak men är något för trögflytande för att funka riktigt bra. En drink på 5 delar vodka, 2 delar Sprite och 3 delar nyponsoppa är ändå fullt drickbar.

 

Rönnbär

Den lettiska vodkan Kurland finns med rönnbärssmak (Rowanberry). Tag 4 cl Kurland Rönnbär och fyll på med tranbärsjuice och en stänk grenadin – klart! Fast kanske mer en höstdrink egentligen.

 

Rabarber

Sommardröm är en svalkande semesterdrink. Koka en rabarberstjälk med lite socker i fem minuter, häll av vattnet och låt svalna. Kör rabarbern, krossad is, sex jordgubbar, 2 cl tequila och 2 cl vaniljlikör i en mixer i 30 sekunder. Servera med sugrör.

 

Blåbär

Prova en Blueberry Mojito. Muddla färska blåbär, tre färska myntablad och en halv lime i ett rocksglas. Häll på 5 cl Smirnoff Blueberry Vodka och fyll upp med krossad is. Toppa med sodavatten och garnera med några blåbär.

 

Slånbär/tranbär/klarbär

Är ganska olika både till smak och skördetid men båda passar utmärkt att göra egen likör på. Till en liter bär går det åt en helflaska okryddat brännvin. Låt sprit och bär dra i tre veckor, sila och blanda med sockerlag. Per en liter osilad sprit gör du sockerlag på 2 dl vatten och 6 dl strösocker.

Hjortron

Hjortron är en personlig favoritsmak. Testa gärna denna enkla drink: häll upp 2-3 cl hjortronlikör i ett champagneglas, fyll upp med mousserande vin och garnera med ett färskt hjortron.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0