Nytt på DVD (Nolltretton, maj)

Göta Kanal 3

– Kanalkungens hemlighet

 

Behovet av buskis inom svensk film verkar aldrig sina, det vittnar Göta Kanalfilmerna och det faktum att en ny Åsa-Nisserulle är på gång om. Eller buskis förresten, detta är en renodlad barnfilm, regisserad av mannen bakom tre ”Lilla Jönssonligan”-filmer.

Där originalet från 1981 var en komedi i toppklass med häftiga actionscener, roligt persongalleri, klassiska repliker och ett manus som höll har de två uppföljarna varit fullständiga bottennapp utan tanke eller grundläggande känsla för hur man gör film.

Jag kommer inte på något bra att säga om denna film. Allt från manus till dialog och skådespelarinsatser är genomgående uselt. Det nystas i en mängd trådar (italienska maffian, kronofogdens spelberoende, dottern Petras killes ruckel till kanalkrog, brats, motorcykelgäng, Baltzar von Platens spöke) men inget får ett sammanhang eller förklaring. På ytan handlar det om en skattjakt längs kanalen, på insidan handlar det om totalt hjärnsläpp.

Nu är det definitivt dags att dra ur proppen ur denna filmserie.

 

1/5
--------------------------------------------------------------------------

What doesn´t kill you

 

Ethan Hawke och Mark Ruffalo spelar barndomskompisarna Paulie och Brian som försörjt sig som smågangsters sedan de var unga. De väntar på det stora klippet som aldrig kommer, istället hamnar de i fängelse. Brian som har fru (Amanda Peet) och barn kommer ut med en vilja att skärpa sig och ställa saker och ting rätt, medan Paulie är inne på att börja råna värdetransporter.

För att vara en gangsterfilm om uppgång och fall är denna rulle nedtonad och verklighetstrogen. Istället för en massa actionscener och gangsterromantik får man följa vardagen för två misslyckade och tvivlande killar som har svårt att få livet att gå ihop med försörjning, relationer och sitt destruktiva leverne.

Det är en kan-ha-eller-mista-film som inte är märkvärdig på något sätt, men det jordnära berättandet och den anspråkslösa tonen känns trevlig och gör att man har överseende med en del brister. Och Ethan Hawke är alltid en fröjd att se.

 

3/5


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0