På skiva: Stone Temple Pilots (Nolltretton, juni)

Stone Temple Pilots

”Stone Temple Pilots”

Warner

 

I början av 90-talet var San Diego-bandet Stone Temple Pilots ett av alternativrockens hetaste namn. Fast det är nog fler som kommer ihåg bandnamnet än vad de minns enskilda låtar. En radda hits levererade man dock, med ”Plush” och ”Sex Type Thing” från debutalbumet ”Core” som största stunder. Ofta buntades Stone Temple Pilots ihop med grungevågen men hade nog egentligen mer gemensamt med band som Lemonheads. Musiken var rätt poppig men tuffades till med vassa elgitarrer och detsamma kan sägas nu när bandet efter några tysta år gör comeback med sitt sjätte album.

Sångaren Scott Weiland har lämnat Velvet Revolver och är tillbaka i STP-sadeln och man går ut hårt direkt med en stor världsturné.

Musikaliskt tas lyssnaren med på en tidsresa tillbaka 20 år till den amerikanska alternativscenens kanske främsta glansperiod. Det handlar om snäll rock som står bredbent men lyckas undvika både mesigheten i kommersiell musik och det svårlyssnade aggressivitet som många upplever att hårdrocken erbjuder. Jag gillade Stone Temple Pilots när det begav sig, men frågan är hur roligt det är att höra samma sak 20 år senare? Sådär, tycker jag.

 

 

3/5


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0