Nytt på DVD (Nolltretton, april)

Film / Permalink / 0

Cabin Fever 2

 

Gillar man sjuka highschoolfilmer som urartar i en splatterfest där folk kräks blod på varandra kan detta möjligtvis gå att se på, men kräver man mer än så är detta ett riktigt bottennapp.

När jag tänker efter kan jag faktiskt gilla filmer enligt beskrivningen ovan, om de görs med humor, finess, tuffa effekter eller nåt annat som ger dem värde. Allt detta saknas dock här.

Eli Roths föregångare kom 2002 och blev en oväntad halvsuccé som gjorde att han senare kunde göra ”Hostel”. Här är det Ti West som regisserar och jag tvivlar på att det kommer någon trea i serien. För denna film är riktigt taffligt gjord.

Ett gäng ungdomar ska ha skolbal men blir smittade av ett virus i bålet som gör att de tappar sin hud och får stora bölder. Sjukdomen är ytterst smittsam och snart dör de en efter en. För att bättra på den oerhört tunna storyn har man slängt in lite sex, lite svartsjuka och en massa dåliga äckeleffekter. Inte blir det bättre för det utan detta är en film som inte tillför ditt liv någonting.

 

1/5
------------------------------------------------------------------

Hachiko – en vän för livet

 

Lasse Hallström är känd för att göra varma må bra-filmer. Denna gång handlar det om en övergiven hund och då blinkar givetvis alla varningslampor för att det ska bli överdrivet sentimentalt och sötsliskigt. Lägg till faktorer som småstadsidyll, vänskap, familjelycka, lojalitet och vemodig musik och detta är ett kamikazeuppdrag som är svårt att lyckas med.

Filmen baseras på en sann historia i Japan på 1920-talet där en hund väntade varje dag i nio år vid en tågstation på att ägaren som hade dött skulle komma tillbaka med tåget från jobbet. Här är historien förflyttad till USA i nutid och husse spelas av Richard Gere.

Det är känslosamt och med snyftvarning för hundvänner. Hallström ligger hela tiden på gränsen för det sliskigt sentimentala jag var orolig för i början men jag tycker han klarar den svåra balansgången och får till en fin historia där det hade varit så lätt att det tippat över och blivit en outhärdlig smörfilm av alltihop.

 

3/5

Till top