Nytt på DVD (Nolltretton, maj)

Film / Permalink / 0

Shutter Island

Även Scorsese har tydligen sina fläckar. För även om detta är en film som har en hel del på pluskontot (snyggt hantverk, fantastiska miljöer, Leonardo DiCaprio med mera) så finns det även en hel del på minuskontot. Personligen har jag svårt för Sir Ben Kingsley, och Max von Sydows roll känns som en parodi. Historien blir lite rörig, vilket visserligen delvis är meningen, men den berättas inte heller så effektivt som den skulle kunnas.

DiCaprio spelar en US Marshall (Teddy) som åker till en enslig ö med en märklig psykvårdsanläggning. Han och hans kollega ska utreda ett fall med en patient som flytt från en låst cell. Det blir svårare än de trott eftersom läkarna verkar motarbeta dem, kanske för att dölja de tvivelaktiga experiment som verkar pågå på ön? Själv drabbas Teddy av konstiga drömmar och minnesbilder från sin tid som soldat under andra världskriget och börjar tvivla på sitt förstånd. Det verkar finnas en koppling mellan hans frus död och vad som försiggår på ön, och till slut uppenbarar sig sanningen.

3/5
---------------------------------------------------------------

The Answer Man

Jeff Daniels spelar Arlen Farber, en författare som skrivit boken ”Jag och Gud” där han ger svar på alla livets stora frågor. 20 år efter den världsomspännande boksuccèn lever han ett tillbakadraget liv men betraktas fortfarande som ett slags helig guru som har svar på allt.

Att han inte sitter inne på alla svaren märker han när han först träffar en ung bokhandlare med alkoholproblem och sedan en ensamstående mamma som är kiropraktor, där Arlen hamnar efter att ha fått ryggskott.

Efter att ha varit en sur enstöring börjar Arlen sakta bygga upp en vänskap med killen och en romantisk historia med kvinnan, och han märker att livets stora sanningar inte alltid går att sammanfatta i tvåradiga floskler.

”The answer man” är en småtrevlig romcom, men inte mer. Den känns präktig, badar inte direkt i romantiskt skimmer och man vet inte om man ska gilla eller ogilla Arlen. Filmen sabbar absolut inte din dag, men manuset hade kunnat vässas en bit ytterligare.

2/5

Till top