På skiva: The Radio Dept (Nolltretton, april)

På skiva / Permalink / 0

The Radio Dept.

”Clinging to a scheme”

Labrador

 

Lundabandet The Radio Dept. är förmodligen det svenska band som blivit mest omhuldat av musikpressen under 00-talet. Bandets skivor har hyllats hejdlöst och särskilt debuten ”Lesser matters” från 2003 hamnat på listor över millenniets bästa skivor och liknande. Med sin shoegaze-framtoning, sin benhårda indieattityd och ”svåra” ljudbild har Johan Duncansson och hans band träffat helt rätt på den nerv som får popjournalister att gå upp i brygga.

Nu är det fyra år sedan förra plattan ”Pet grief” och den utveckling som märktes där fortsätter här på tredje plattan. Man har tonat ner de distade gitarrerna, white noise-skränet och det medvetet krävande och gått mot en mjukare, mer drömsk och svävande ljudbild. Även om man drar åt det baleariska hållet låter det dock fortfarande The Radio Dept.

– Vi ville göra en arg och glad skiva som vanligt. Låtarna på ”Clinging to a scheme” är inspelade väldigt snabbt, det var något vi eftersträvade. Direkthet. Efter att ha repat och jobbat med en låt i några timmar eller under en dag så övergav vi den och gjorde en ny om vi inte blev färdiga, förklarade Duncansson när jag nyligen intervjuade honom och avslöjade även att man skrotat runt 120 låtar till skivan.

The Radio Dept. har alltid haft min fulla respekt, men jag har aldrig blivit helt däckad av bandet. Fast i låtar som ”Never follow suit” är det nära. Detta är nog bandets mest tillgängliga skiva och kanske även deras bästa.

 

4/5

Till top