Musikkrönika (Nolltretton, november)

kultur / Permalink / 4



Samma gamla visa

 

Definitionen på galenskap är att göra samma sak och förvänta sig ett annat resultat. Det hävdade The Hives i låten ”Try it again” på senaste skivan.

Det är en rolig tänkvärdhet som kan vara värd att fundera kring nu när det blivit klart att Melodifestivalen åter kommer till Cloetta Center i vår.

De senaste åren har det knorrats över Sveriges resultat i Eurovision Song Contest efter placeringarna 18, 18, 21 och missad final. Christer Björkman och hans kollegor funderar på hur de ska kunna förbättra den miserabla placeringsraden och lösningen blir att åter göra om uttagningssystemet. I år utser en jury 15 bidrag och SVT 15, därtill kommer två webbjokrar. Men att göra om uttagningssystemet blir ju bara kosmetika om det ändå slutar med att det är samma låtskrivare och artister som ändå utses att tävla i Melodifestivalen.

 

När detta skrivs har hälften av bidragen släppts och det tar inte lång tid att se att det i princip är samma gamla namn som vanligt. Bland artisterna hittar vi namn som Linda Bengtzing, Sanna Nielsen och Danny Saucedo, och bland låtskrivarna klingar namn som Thomas G:son, Alexander Bard, Fredrik Kempe och Bobby Ljunggren välbekant.

Att ha den uttalade ambitionen att lyckas i Eurovision Song Contest och tro att man kan göra det med samma personer som misslyckats tidigare är ett klockrent exempel på det The Hives hävdade i denna krönikas öppningsrad.

 

Christer Björkman borde inte bara lyssna på The Hives logik, han borde ta in dem i tävlingen. Timingen med deras kommande skiva som de just nu filar på kunde knappast bli bättre.

Om han menade allvar med att vilja lyckas i Eurovision Song Contest skulle Björkman skippa alla de namn som misslyckats i tävlingen de senaste åren och istället plocka in de som haft riktiga internationella framgångar, som The Concretes, Robyn, Kleerup, The Soundtrack of Our Lives, Dungen, Shout Out Louds, Peter Bjorn and John, Lycke Li och Basshunter.

Nu vet jag visserligen att många av våra stora svenska popnamn inte vill delta i Melodifestivalen, och det behöver de kanske inte heller. För de allra största svenska låtskrivarna är ju inte artister, utan just låtskrivare.

 

Det har länge hävdats att Sverige är världens tredje största musikexportör. Nyligen kom en undersökning som visade att vi till och med låg etta i proportion till BNP. Såna jämförelser kan alltid diskuteras men ingen kan säga emot att vi ligger i absolut världstopp när det gäller internationellt låtskriveri. Några exempel: RedOne har gjort låtar åt exempelvis Lady Gaga, Sean Kingston, Akon och Enrique Iglesias. Bloodshy & Avant har toppat listor med Britney Spears, Kylie Minouge, Jennifer Lopez, Madonna, Kelis och Sugababes. Jörgen Elofsson har skrivit låtar åt namn som Kelly Clarksson, Britney Spears, Bryan Adams och Westlife. Andreas Carlsson står bakom låtar med Bon Jovi, Celine Dion och Tokio Hotel. Shellback skriver sånger åt Pink, Backstreet Boys och Leona Lewis. Alexander Kronlund har gjort låtar till Cyndi Lauper, Britney Spears och *NSYNC. Och Max Martins framgångar behöver vi väl knappast gå in närmare på, det räcker att påpeka att han som enda person i pophistorien blivit utsedd till ”Songwriter of the year” tre år i rad.

Vill ni ha ytterligare bevis så kan jag nämna att i september var fem av Billboardlistans åtta första låtar skrivna av svenskar.

 

Så vad är problemet? Varför går det så dåligt i Eurovision Song Contest? Svaret är givetvis Christer Björkman. Antingen känner han inte till namnen ovan och det tyder på grav okunskap. Eller också känner han till dem och väljer att ändå fortsätta med samma gamla namn som ständigt misslyckas och det tyder, som tidigare nämnts, på galenskap. I vilket fall borde han omöjligt kunna få fortsatt förtroende som Melodifestivalgeneral.

 

#1 - - Holk:

Så himla rätt!

#2 - - CB:

Så länge tittarna tillåts rösta fram skit spelar det ingen roll om Christer Björkman byts ut.



Dessutom skriver RedOne till årets festival, vilket även tidigare Cheironmedlemmen Kristian Lundin skriver på ett bidrag.

#3 - - Tobi:

Såg att det precis blivit klart med RedOne,men Lundin blev väl diskad?

#4 - - BIll:

Första låten Lundin skrev blev diskad, men han och hans kollegor ska tydligen skriva en ersättningslåt nu.

Till top