Nytt på DVD (Nolltretton, oktober)

Film / Permalink / 0

Kommissarie Späck

 

Det började som ett gäng hyllade fejktrailers på Guldbaggegalan och slutade som en Beckfilmsparodi. Precis som regissören Fredde Granberg (Ragge i Ronny & Ragge) själv konstaterat är det konstigt att denna typ av filmer inte gjorts i Sverige tidigare. I USA är det populärt med alla dessa ”Scary movie” och liknande rullar och när det lyckas, som i ”Hot Shots” eller ”Den nakna pistolen” är det hysteriskt roligt.

Riktigt dit når inte denna svenska variant, men jag skrattar högt flera gånger. För visst är det roligt att den ständigt ätande Späck ringer på dörrklockan med grisiga fingrar, att Johan Hedenbergs Gunvald Larsson-parodis varannan mening består av orden ”Åh, fy fan” och att det dyker upp en dubbad tysk. Det är roligt att Harald Hamrell (som regisserat en mängd Beck-filmer) blir första offret för en misstänkt ”seriesjälvmördare” och att Palmeutredningen består av ett A4 med två rader text på.

Tyvärr tappar filmen något mot slutet och har lite för många kändisar i rollistan. Med ett uns mer skärpa hade betyget blivit högre.

3/5
------------------------------------------------------------------------------------

The Runaways 

Joan Jett är en av rockhistoriens hårdaste bruttor som flera unga tjejer borde ha som förebild. Och killar också för den delen.

Här får vi se hur hon började sin bana i rock´n´rollvärlden med bandet The Runaways, det kanske första och största renodlade tjejbandet som på 70-talet kickade stjärt lika hårt som sina manliga kollegor. Joan Jett framställs som bandets verkliga stjärna, och hon är ju faktiskt den som haft klart störst framgångar efter splittringen, men filmen kretsar mest kring sångerskan Cherie Currie som kommer in i det där med sex, drugs & rock´n´roll lite för tidigt. Det är dock lite märkligt att Lita Ford har en så undanskymd roll.

Filmen har några brister, men Kristen Stewart är porträttlik som Joan, det finns en hel del coola scener och rejält med 70-talskänsla - och det räcker långt.

3/5

Till top