Senaste nytt om Roy Star

kultur / Permalink / 0

Linköpings legendariska sång- och dansman Roy Star upphör aldrig att fascinera. På nätet kan man läsa följande:

Roy Star

Nu ska jag berätta för er om Roy Star. Han var min musiklärare i sexan och måste tills dags datum vara den underligaste människa jag träffat.

Roy var svart, lång och med rastaflätor. På musiklektionerna ställde han upp oss vid mikrofonerna för att sjunga. Men bara hans egenskrivna låtar.

"Mama, tell me your all wrong, one kiss, the pain is all gone. You said love is every colour, show me, each and every hour"

Själv satt han och spelade bongotrummor och svängde med huvudet som Stevie Wonder och skrek ut saker som "Känner ni rittem?" Han pratade om att vissa av oss skulle få spela in en skiva, sådär  som man bara kan lura i 12-åringar.

Vi hade Roy Star i Engelska också. Där hade han ett poängsystem för varje elev. Om man var duktig (eller bara Roys favorit) fick man många meriter. Meriterna bestod av häftstift som man fick gå upp och sätta dit vid sitt namn så att alla kunde se vem som var bäst och sämst. Den som sedan hade flest meriter när skolavslutningen kom blev lovad en cykel. Jag hade tur för jag var ganska omtyckt av Roy så jag fick iaf lite meriter hit och dit. Vissa i klassen fick aldrig nåra och gav väl upp efter ett tag. Micke Doverhagen i min klass var favoriternas favorit. Han fick 12-13 meriter varje lektion medan vi andra kanske fick två eller tre.

En gång kom Roy på att vi skulle ha ett disco för eleverna på lågstadiet. För att samla in pengar till godis och sånt så skulle vi sälja lotter. Han ville att vi skulle greppa tag i en förstaklassare, be henne eller honom att sälja lotterna till hela sin klass. Idioti, men det måste ha fungerat för när discokvällen kom hade vi godis till förbannelse. Roy hade satt upp affischer över hela skolan för att annonsera om discot. Affischen bestod av en stor bild på Roy i spagat. Texten löd "Dance performance by world champion Roy Star", som om några lågstadieelever skulle förstå vad det betydde. Längst ned på affischen stod det "id controll" som om lågstadieelever har id-kort.

Discot gick förvånansvärt bra och Roy hade till och med fixat en cykel som första pris till lotteriet. Han kunde dock inte göra sitt dansuppträdande för han hade lite ont i halsen.

Efter discot blev det såklart mängder med godis över. Det tog Roy och proppade skåpen i musiksalen fulla med det. Hädanefter fick man inte bara meriter när man hade varit duktig utan en massa godis. Godis som vi samlat in pengar till.

När skolavslutningen i sexan kom så valde han ut sina favoriter och tog in dem i hans klassrum och gav oss massor med godis. Micke fick en kasettbandspelare men ingen cykel och de föräldrar vars barn inte var favoritungar undrade varför inte deras barn fick vara med på avslutningen. /malin
Till top