Krogkrönika (Nolltretton, augusti)

kultur / Permalink / 0

Läge för en vit månad?

 

Grillkvällar, bag-in-box-vin, festivaler, uteserveringar - sommaren är numera ett enda långt rus. Det kanske inte skulle vara så dumt med en vit månad för att låta kroppen återhämta sig.

 

Skälen till att ta en vit månad är uppenbara, sommarens alkoholintag tär inte bara på din plånbok utan även på din kropp. Varför inte ta en period och leva sunt, få bort den där ölbuken och satsa på att komma i form?

 

Men då räcker förmodligen inte en månad utan man får nog sikta in sig på åtminstone ett par månader. Och nog är begreppet ”vit månad” lite fjantigt. För hur svag karaktär har man om man inte kan klara sig utan alkohol under fyra ynka helger?

Väljer man att hålla sig vit under en längre period kan det dock börja suga ordentligt i tarmen efter ett tag och då kan det vara bra med lite knep för att inte ge efter.

 

Till att börja med gäller det att välja rätt period på året. På sommaren är det för mycket grillfester och annat som lockar så satsa hellre på hösten eller vintern när det är mörkt, kallt och tråkigt och risken för spontandrickande är mindre.

Se också till att det inte är några större kalas, så som bröllop, svensexor eller 30-årsfester inbokade i kalendern.

Det kan också vara lämpligt att starta sin vita period med en rejäl bakfylla, då brukar man vara som mest motiverad.

Vet du att du har svårt att motstå frestelser ska du också se till att inte ha någon alkohol hemma. Däremot kan du bestämma en rejäl belöning åt dig själv så du har någonting att se fram mot.

Ett tips är att under perioden isolera sig och var särskilt noga med att undvika krogmiljöer. Se till att hålla dig sysselsatt. Planera in saker på helgerna och passa på att jobba och få saker gjorda.

Det kan också vara bra att förvarna polarna. Det sätter större press på dig själv och kanske kan du även få med dig dom i ditt nykterhetsprojekt. I vilket fall vet dom åtminstone att dom inte ska tjata på dig att dricka under perioden.

 

 

Till top