Nytt på DVD (Nolltretton, augusti)

Film / Permalink / 0

The Ghost Writer

 

Man vill ju inte riktigt tycka om Roman Polanski efter vad han anklagats för, men så länge 77-åringen fortsätter att leverera så här starka filmer är det svårt att inte beundra hans filmskapande. Här får vi följa en spökskrivare (Ewan McGregor) som får i uppdrag att skriva den forna brittiska premiärministerns Langs (Pierce Brosnans) memoarer efter att den förra spökskrivaren omkommit. I samma veva dras Lang inför rätta för krigsförbrytelser och spökskrivaren börjar upptäcka att det finns fler hemligheter än så begravda. Att Langrollen influerats av Tony Blair är uppenbart och här finns kritik mot Englands dansande efter USA:s pipa. Grundstoryn är inte enastående på något sätt, men lyfts av en mängd pikanta detaljer, som att USA inte erkänt Haag-domstolen och att Lang riskerar landsflykt precis som regissören. Genomgående bra skådespeleri (James Belushi och Kim Cattrall överraskar dessutom med oväntade roller), stämningsskapande musik och en filmisk ton som man bara måste falla för gör detta till en riktigt bra thriller.

4/5
-----------------------------------------------------------------------

Everybody´s fine

 

Robert De Niro spelar änklingen Frank som tappat kontakten med sina utflugna barn. De bor runt om i USA och är alltid ”upptagna” när det vankas familjesammankomster. Så när barnen inte vill komma till honom väljer Frank istället att åka och hälsa på dem, och märker att de alla har något de döljer.

Problemet med filmen är att den är så otydlig med vad den vill vara. Är det en komedi med en gubbe som använder gammaldags filmkamera i dagens digitala tidevarv? Vill den vara kritisk mot dagens samhälle där föräldrar driver barn för hårt och de gamla glöms bort? Är det en roadmovie? Eller är det bara ett rörande familjedrama om att förlora och hitta tillbaka till varandra? ”Everybody´s fine” plockar lite av varje men det slutar med att filmen inte blir något av det. Man får en småtrevlig en och en halv timme, men inget som stannar kvar efteråt.

2/5

Till top