Krogkrönika (Nolltretton, november)

kultur / Permalink / 1

Bargator – bra eller dåligt?

 

Att samla alla krogar på en och samma gata eller att sprida ut dem över ett större område – det är frågan.

 

Ur bekvämlighetssynpunkt är det bra. Ur trygghetssynpunkt är det dåligt. För turister är det bra, för fast boende som vill att hela staden ska leva är det dåligt. Jag talar om bargator – och jag är splittrad.

 

Jämför man Linköpings och Norrköpings krogliv är den kanske största skillnaden att i Linköping är nattlivet väldigt koncentrerat till Ågatan medan det i Norrköping är mera utspritt. Och jag vet inte vilket som är bäst.

Visserligen går jag nuförtiden ut mer i Norrköping än i Linköping, men det beror nog främst på att jag varit ute i Linköping så mycket genom åren.

 

När jag är ute och reser älskar jag bargator. Florida Road i Durban, Sukhumvit Soi 11 i Bangkok, Fields Avenue i Angeles City, Long Street i Kapstaden, Pham Ngu Lao i Saigon, Laugavegur i Reykjavik...listan kan göras lång och när jag längtar tillbaka till olika städer byggs ofta den längtan till stor del kring stadens bargata. Där uppskattar jag att en stor del av nattlivet är koncentrerat till en speciell gatustump, men när det gäller Ågatan i Linköping är jag rysligt trött på den.

 

Beror det bara på att jag kan alla ställen eller finns det något annat hos Ågatan som gör att jag har svårt att uppskatta gatan? Skulle jag sakna Ågatan om krogarna delades upp och spreds mer över staden? Finns det andra bargator i andra städer som inte heller väcker min förtjusning? Kniviga frågor som inte är helt lätta att svara på.

 

Om jag kom som turist till Linköping skulle jag förmodligen tycka att Ågatan var toppen, så förmodligen hänger min aversion snarare ihop med att jag redan är så bekant med krogarna att jag ledsnat. Sen tror jag visserligen att Linköping är lite extrem i sin krogkoncentration jämfört med andra liknande städer. Visst är det bra med en bargata, men lite mer spridning över city skulle nog inte skada.

 

Och varför gillar jag att gå ut i Norrköping? Beror det på att krogarna är så trevliga där att de kan stå på egna ben utan att behöva en bargata? Har staden en större mångfald? Eller är det bara nyhetens behag som fortfarande håller i sig efter alla dessa år?

Detta kräver reflektion. Kanske över en drink. Frågan är bara om jag ska ta den på Ågatan eller på en kvarterskrog i Norrköping.

 

#1 - - M:

Den här krönikan skrev du ju redan för tre år sedan eller nåt. Får du betalt för den två gånger?

Till top