Nytt på DVD (Nolltretton, november)

Film / Permalink / 0

Jägarna 2

 

Femton år efter ”Jägarna” skickar regissör Kjell Sundvall åter upp Stockholmspolisen Erik till sina hemtrakter i Norrland. Denna gång misstänker man att en flicka mördats och behöver en utomstående polis som utreder fallet, det ger även Erik en chans att bearbeta det som hände i första filmen där hans bror tog livet av sig.

Som vanligt ligger massa hemligheter under ytan och lokalpolisen vill inte stöta sig med ortsbefolkningen, utom med den lokala bråkstaken som snabbt får skulden för det misstänkta mordet.

Första halvan står ”Jägarna 2” och väger mellan halvdan uppföljare och bra actionrulle, men så sakteliga tar den sig och sista halvan är riktigt stark. Både Rolf Lassgård och Peter Stormare gör riktigt bra rollprestationer och filmen har många starka scener som känns in i märgen. ”Jägarna 2” är en mycket bättre uppföljare än vad man hade vågat hoppats på.

 

4/5
----------------------------------------------------------------------

Super 8

Det är 1979 och i en småstad i Ohio håller ett gäng ungar på med amatörfilm. En natt när de är ute och filmar kraschar ett tåg och kort därefter börjar konstiga saker att hända. Stans hundar försvinner, det blir elavbrott och plötsligt har militären belägrat staden utan att invånarna får någon förklaring.

Steven Spielberg har producerat och filmen är något av en mix av hans tidigare alster ”The Goonies” och ”Världarnas krig”, men denna historia är slarvigare berättad och har svårt att engagera. Det som börjar hyfsat blir snart innehållslöst trams som slutar i sedvanliga explosioner och pangande. I centrum står ett gäng ungdomar och de är filmens stora behållning. De gör starka skådespelarinsatser och jag hade gärna sett ensemblen i en film med vassare manus. Nu slarvas deras insats bort, vilket för övrigt även kan sägas om hela utomjordingstemat. I slutet finns allt för många lösa trådar för att denna rulle ska hänga ihop.

 

2/5

Till top