Kiitos Suomi!

Resa / Permalink / 0

Egentligen vet man ju pinsamt lite om Finland, så jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Men dag två blev en riktig höjdardag. Jag började lite försiktigt med att kolla in kyrkan i Ingå. Där pratar dom svenska, vilket ger en konstig Twilight Zone-känsla som jag får berätta mer om nån annan gång.

Lite av en slump hamnade jag sedan i underbara Fagervik, som jag omedelbart blev kär i. Det var en liten bruksby med gamla hus, broar över vattenfall, en pampig herrgård, ett mysigt café och en kyrka som låg precis intill sjön.

Den finska landsbygden är överlag väldigt fin med mycket sjöar, gamla hus och de gulaste rapsfält jag har sett. Och visst är man van vid att det är ljust på sommaren, men här är det banne mig ännu värre - kvällssol till elva!

Tänkte först strunta i slottsruinen Raseborg, för det vet man ju hur gamla slottsruiner ser ut. Men det var tur att jag inte skippade det för denna var riktigt cool - och jäkligt stor.

Sedan blev det Ekenäs där Nylands Brigad ligger. Varför känner jag till Nylands Brigad???
Nåväl...Ekenäs har man ju hört talas om och det var också en riktigt trevlig stad med hela centrum full av mysiga gamla trähus. Som Söderköping gånger tio. Och enligt ryktet ska Rauma som jag ska till imorgon vara ännu vassare...

Sen bar det ner till bad-, segel- och partyorten Hanko so verkade vara en svinbra sommarstad med massa båtar, restauranger vid hamnen osv. Mest känd är kanske staden för de gamla ryska villorna, likt den på bilden, som den ryska överklassen hade som sommarstugor när de partajade där förr i tiden.

Passade på att äta där, men tyckte det var nåt märkligt med notan...

På kvällen kom jag fram till Åbo och provade naturligtvis en Hesburger som görs här. Hamburgare heter för övrigt Hampurilainen på finska.
Till top