Nytt på DVD (Nolltretton, juni)

Film / Permalink / 0

All good things

 

David Marks (Ryan Gosling) är arvtagare inom en mäktig fastighetsfamilj i New York. Han träffar den charmiga tjejen Katie (Kirsten Dunst) som kommer från enklare förhållanden och de flyttar ut på landet för att starta hälsobutik. David dras dock tillbaka till affärslivet i storstaden och samtidigt börjar man ana att allt inte står rätt till med honom. Han pratar för sig själv och börjar uppträda konstigt. Snart står det klart att han har psykiska problem och att de accelererar. Katie försöker lämna honom och en dag är hon försvunnen. Vad har hänt?

Filmen bygger på en sann historia och börjar riktigt bra. Gosling, Dunst och även övriga skådisar är strålande och en tät spänning byggs upp. Nånstans i mitten börjar filmen dock tappa fart samtidigt som den går från drama till thriller. Märkliga saker börjar hända utan att de förklaras eller hänger ihop. Slutet känns rörigt och ofokuserat och drar ner en lovande film till något man snabbt glömmer.

 

2/5
--------------------------------------------------

Ritualen

 

Svenska regissören Mikael Håfström fortsätter sin Hollywoodkarriär, och verkar ha en fäbless för skräckfilmer. Denna gång är det en exorcistrulle där vi får följa unga och tvivlande teologistuderanden Michael Kovak (Colin O´Donoghue) som egentligen tänkt ge upp prästkarriären men som genom ödet (Guds hand?) plötsligt befinner sig i Rom och utbildar sig till exorcist. Som mentor har han veteranen Fader Lucas (Anthony Hopkins) som driver ut demoner i samma takt som andra byter underkläder.

Själv tvekar Michael dock om besatthet existerar och försöker istället hitta rationella förklaringar. Tills hans tro en dag prövas på allvar.

Håfström tillför inget nytt till exorcistgenren, vi har sett det mesta förut. Men hantverket är skickligt, det finns många fina italienska miljöer och Hopkins stjäl showen, fast utan att riktigt briljera som han kan.

De värsta skräckeleffekterna och hoppa-till-reflexerna undviks, vilket uppskattas, men den krypande obehagskänslan som man anar i början av filmen tas inte riktigt om hand om. Lite mer finputsning hade behövts, samt något som skiljer ”Ritualen” från andra filmer på samma tema. Nu får filmen nöja sig med att vara en bra kopia.

 

3/5

Till top