Krogkrönika (Nolltretton, maj)

Fest & sånt / Permalink / 0


Olivens kärnkraft

 

Vissa hatar den, andra älskar den.

Jag talar om oliven – bartillbehöret nummer ett.

 

I höstas gick skådespelaren Tony Curtis bort, 85 år gammal. Det var genom honom jag lärde mig olivens betydelse.

Det var i inledningen av den lysande tv-serien ”Snobbar som jobbar” (förfärlig svensk översättning) som han och Roger Moore kom i handgemäng angående hur många oliver det skulle vara i en drink. Moore ville ha en medan Curtis insisterade på att det skulle vara två så man kunde se dem ”guppa mot varandra”.

Efter den dagen har jag förstått att oliven är något oerhört viktigt. Men det tog mig 30 år att uppskatta den.

 

Många har svårt för oliver, men det finns ett knep att ta till, fantasifullt döpt till ”Olivtricket”. Det går ut på att man lägger upp 13 oliver på rad, sen börjar man helt enkelt i ena ändan och tvingar i sig oliv efter oliv. Lyckas man få i sig hela raddan kommer man därefter att bli frälst. Men man måste klara att äta alla 13, ger man upp efter nummer 12 är det bara att försöka igen till man klarar allihopa.

 

Jag skrev att jag efter 30 års plåga lärt mig att tycka om oliver, men det är inte riktigt sant. Visst, idag tycker jag om oliver, men det jag verkligen lärt mig älska är olivkärnan. Själva fruktköttet kan nästan kvitta, men kärnan kan jag sulta på i en evighet.

 

Tar man en olivkärna till ett glas vin exploderar gommen av ett fyrverkeri av smaker. Njutningen är fullständig och jag kan bli sittandes i eoner med den hårda kärnan rullandes över tungan. Smakerna är så många och de sitter så djupt att man kan suga och sulta nästan hur länge som helst innan kärnan blir urlakad på fräschör och arom.

 

Problemet är bara att man måste ta sig genom det tråkiga köttet först. Enligt mig ska det egentligen inte ätas som det är utan passar bäst som tapenade. Olivens verkliga väsen sitter ju i kärnan. Den krog i stan som blir först med att man kan beställa en skål olivkärnor vid bardisken kommer få mig som stamkund.

 

Till top