Nytt på DVD (Nolltretton, september)

Film / Permalink / 0

X-Men: First Class

Tidningsserien X-Men var en av mina favoriter men filmerna har jag aldrig gillat särskilt mycket. ”X-Men: First Class” är det fjärde filmen i serien och också den bästa. Till stor del beroende på att den känns ”vuxnare” än föregångarna, men också för att Kevin Bacon och Michael Fassbender har framträdande roller som de gör lysande, särskilt Fassbender.

Här får vi se hur det gick till när den unge Professor Xavier en gång startade X-Men, och hur vänskapen mellan honom och Magneto förvandlades till oresonligt hat. Historien har kopplingar till Andra Världskriget och når sin kulmen i Kubakrisen. Det är just atomåldern som snabbat på utvecklingen av mutanter, får vi veta.

Historien känns lite krystad och stämmer inte särskilt väl med serieoriginalet, men det kan man ta. Värre är svajigheten i berättandet där regissören Matthew Vaughn har svårt att hitta rätt ton. Filmen balanserar hela tiden på en skör tråd mellan att vara fjantig och att vara riktigt bra, och klarar med nöd och näppe att hålla sig på rätt sida.

 

3/5
----------------------------------------------------------------------------------

Between 2 Fires

 

När Marta som lever i misär i Vitryssland märker att hennes dotter är på väg att hamna i barnprostitution inser hon att de måste fly landet. En väninna har tidigare åkt till Sverige så det blir även Martas och dottern Ainas mål. De hamnar i en flyktingförläggning i Kiruna, vilket inte är någon angenäm tillvaro men bättre än alternativet att stanna kvar. Nu följer en lång och osäker väntan på uppehållstillstånd, men under tiden träffar hon algeriern Ali och vild förälskelse uppstår. Men det är svårt att skapa sig ett liv när man inte vet hur tillvaron ser ut nästa dag.

Skådespelarna är bra och berättelsen om livet som flykting känns trovärdig och är viktig att berätta. Här får vi se hur människoödena bakom statistiken faktiskt kan se ut. Filmen är dock ganska standardiserad. Män är svin, myndighetspersoner är stelbenta och det känns som man redan har sett denna film ett antal gånger förut. Och kunde man inte valt en annan person än Iprenmannen i rollen som försvarsadvokat?

 

2/5

Till top