På skiva: Björk (Nolltretton, oktober)

På skiva / Permalink / 0

Björk

”Biophilia”

Polydor/Universal

 

Man vill ju inte betraktas som bakåtsträvande och inskränkt så jag lyssnar febrilt på Björks åttonde album och letar efter något i hennes märkliga konstmusik att fastna för. Men till slut inser jag att det inte är mig det är fel på, för sanningen är den att hennes ”musik” helt enkelt är för knäpp för sitt eget bästa. Hade hon kallat det konstinstallation eller något liknande hade det fortfarande låtit lika illa, men då hade jag åtminstone förstått henne.

”Biophilia” beskrivs som Björks mest komplexa projekt någonsin (vilket inte säger lite), och är ett multi-mediaprojekt som innefattar fem element: ett fysiskt/digitalt album, en app, en ny websida, liveshower samt en dokumentär. Björk har genom samarbete med forskare, app-utvecklare, musiker, instrumenttillverkade och andra skapat ”ett möte mellan natur, musik och teknologi”. Ja, ni hör ju själva…

Då och då, som i ”Cosmonogy”, glimrar Björk till och skapar musiklandskap som är vackra och intressanta, men oftast är skivan faktiskt mer eller mindre olyssningsbar.

 

1/5

Till top