På skiva: Deportees (Nolltretton, september)

På skiva / Permalink / 0

Deportees

”Islands & shores”

Universal

 

Förra året belönades Umeåbandet Deportees med P3 Gulds pris för bästa pop och det är bara två år sedan deras senaste, och utmärkta, skiva ”Under the pavement - The beach” släpptes. Ändå har jag märkligt nog lyckats glömma bort kvartetten. För Deportees är ett band som är lätt att tycka om när man lyssnar på dem, men som har svårare att behålla greppet om sina lyssnare däremellan. Vilket är synd eftersom det är en oerhört trevligt band att lyssna på.

Även här på sin fjärde skiva hamnar gruppen i en svårdefinierad genre nånstans mellan pop, soul och gospel och det låter som vanligt rasande bra. Tidlöst och ultramodernt, fräckt och behagligt på en och samma gång. Musiken är både noggrant arrangerad och producerad men har ändå en lätthet i sig som om låtarna bara funnits där i luften och sedan plockats ned av Peder Stenberg och hans bandpolare.

Falsettsången har ersatts med körer och en ofta nästan sakral stämning, och musiken känns ännu ljusare och luftigare än tidigare. Men de snygga melodierna och den höga kvaliteten är densamma.

 

4/5

Till top