På skiva: Nisse Hellberg (Nolltretton, september)

På skiva / Permalink / 0

Nisse Hellberg

”Flod av eld”

Metronome/Warner

 

I somras återförenades Wilmer X, men alla fans (däribland jag själv) som går och väntar på en permanent comeback för ett av landets bästa rockband får vänta ett tag till. Om det någonsin sker.

Istället fortsätter Nisse Hellberg att satsa på sin solokarriär, och det går ganska hyfsat det också. ”Flod av eld” är fjärde skivan sedan 2006 där han söker sig tillbaka till sin uppväxts musik: rockabilly, schlager, blues och klassisk rock, och det är en musikarkeologi som uppskattats av både kritiker och skivköpare. Och även jag är ganska förtjust i Hellbergs soloeskapader, men det börjar kännas som att det räcker nu.

Det börjar bli rätt enahanda nu med den gammaldags ljusbilden, boogiegitarrerna och det mallade formatet. Hellberg säger att han färgats en smula av sommarens Wilmer-konserter och nya skivan är aningen rockigare än den senaste som var helt akustisk. Men jag längtar efter experimentlustan som Hellberg visade upp på ”Mambo Feber”, popkänslan som Wilmer X hade och musik som har större ambitioner än att bara låta som ett gäng gubbar som dricker öl och jammar loss i gillestugan.

 

2/5

Till top