På skiva (Zero, oktober)

På skiva / Permalink / 0

Album

 

5/10

 

Johan Agebjörn and Friends: Casablanca Nights

Paper Bag Records

 

Vart är den beryktade Italodiscon? Det är vad jag tänker när det långa pianointrot öppnar skivan. Men jag behöver inte undra länge, för när spår två rullar igång finns plötsligt allt där: 80-talssynthar, discosväng och känsla av glamorösa nattklubbsbesök i fjärran länder. Det är neonfärgad musik som visserligen låter modern men som ändå har rötterna 25 år tillbaka i tiden. Agebjörn levererar ett soundtrack till storstadsnatten som kommer att funka bra i loungebarer med en stilla drink i handen

Varje låt har en gästartist, därav namnet ”and friends”. Här hittar vi exempelvis Lake Heartbeat med Janne Kask, men i påfallande många fall även Sally Shapiro, som är den duo där Agebjörn själv håller till i vanliga fall. I små doser svänger det tjusigt och elegant, men i långa loppet blir musiken lite för odramatisk och reduceras till slut mest till en bakgrundskuliss.
----------------------------------------------------------------------------------

Album

6/10

 

John Daniel: Nu är när det händer

Safe & Sound Music

 

Norrköpingskillen John Daniel (eller Daniel ”Foppa” Forsberg som han också är känd som) var under många år frontfigur i bandet Plusgrader som byggde upp ett visst rykte i hemstaden och släppte albumet ”Äntligen är här” 2005. Sedan några år tillbaka kör han solo och detta är andra skivan efter debuten ”Klartecken” som kom 2008. Jämfört med solodebuten som hade snygga harmonier men ofta lät lite tillrättalagd och ja…smörig, helt enkelt, har han denna gång rockat till sig en smula och fått in mer livekänsla i musiken. En låt som ”Volontären” är exempelvis riktigt vass med en refräng som sitter som en smäck.

John Daniel har en flygel hemma i lägenheten och i några låtar kan man verkligen föreställa sig hur han sitter hemma en mörk höstkväll med ett glas rödvin och tänd kandelaber och skapar sina popsånger. Texterna är ofta grubblande och medvetet pretentiösa, även om John Daniel lättat upp både text och musik en smula på detta album jämfört med förra. Fortfarande tycker jag att musiken är aningen välpolerad för att på allvar hugga tag, men det går absolut inte att anmärka på det stiliga hantverket.

Till top