Krogkrönika (Nolltretton, augusti)

kultur / Permalink / 0

Levande talkshow nya trenden

 

Som på tv, fast i verkligheten. Det har blivit populärt att arrangera så kallade ”levande talkshower” på krogen. Görs det rätt kan det bli jättebra, görs det fel blir det bara svintråkigt.

 

Att göra en bra talkshow är inte det lättaste. Vi har sett en mängd försök i svensk tv genom åren där man plockat in den för tillfället hetaste programledaren, öst stålar över dekor och produktion och ändå har det bara blivit platt och tråkigt.

Samtidigt har personer som Fredrik Virtanen och Alex Schulman gjort pratprogram i det mindre formatet som varit lysande. Hur går det ihop?

 

Förklaringen är enkel, de sistnämnda har förstått vad som gör ett pratshow intressant. Och det är inte dyra artister, påkostad scenografi eller ”roliga inslag”. Inte ens själva programledaren är särskilt viktig. Det enda som betyder något när man gör en talkshow är att man har bra gäster och att gästerna får bra frågor. Då är man i hamn. Svårare än så är det inte.

 

Det låter simpelt, men har visat sig svårt att genomföra i verkligheten. Och ännu svårare är det givetvis på lokal nivå, där kändisfaktorn inte är lika hög. På senare tid har det dock dykt upp flera lokala ”levande talkshows” där man tar tv-formatet och gör det utan kameror. Liknande arrangemang har hållits i många år, men då har formen oftast varit mer av ”offentligt samtal på kulturinstutition”. Det nya är att man hårdare anammat tv-formatet och dessutom gör det i krogmiljö.

 

Ola Lindholm var lite av en föregångare med sin ”Riktig Talkshow” som han startade i Stockholm för snart tio år sedan. Det blev sedan även ett tv-program i SVT.

Här i Östergötland har vi det senaste året sett ”Talkshow på Östgötateatern”, Stevens Talkshow på Renströmmen i Norrköping och Ullers Talkshow på Ekoxen i Linköping.

Det har varit tre talkshower som skiljt sig ganska mycket åt vid val av gäster, men som ändå har formen gemensamt.

 

Det ska bli intressant att se om detta var enstaka händelser eller om trenden med levande talkshows är ett tecken i tiden och något vi kommer att se mer av framöver.

 

Till top