Musikkrönika (Nolltretton, augusti)

kultur / Permalink / 5

Allt hänger ihop

 

Det sägs ibland att all bra musik hänger ihop, men jag skulle snarare vilja säga att ALL musik hänger ihop. Nystar man tillräckligt länge har alla musiker spelat med, tolkat eller gästat varandra.

 

Det finns en gammal populär tankelek som heter ”Six degrees of Kevin Bacon” som går ut på att alla skådespelare kan länkas till Hollywoodstjärnan Kevin Bacon genom max sex led. Det vill säga att de har jobbat tillsammans med honom i en film eller att de spelat mot någon annan som har gjort det. På samma sätt hänger all världens musik ihop. Det märker man inte minst när man hänger på YouTube för att exempelvis kolla in en video med Nine Inch Nails. En timme senare har man genom ”Hurt” gått via Johnny Cash till Depeche Modes ”Personal Jesus” till Marilyn Mansons version av låten till ”Sweet dreams” med Eurythmics till Rebecca Ferguson till U2:s ”Still haven´t found what I´m looking for” till gruppens duett med Bruce Springsteen till hans duett med Jon Bon Jovi där de sjunger ”It´s my life” och då var man plötsligt framme hos Max Martin i Sverige och här hemma är musikerna kanske ännu mer intrasslade i varandra.

 

Markus Krunegård startade exempelvis nyligen bandet Serenades med Adam Olenius från Shout Out Louds. Krunegård är även medlem i gruppen Laakso med trummisen Lars Skoglund som spelat med artister som Lykke Li, Mauro Scocco och Moneybrother. Krunegård och Scocco har för övrigt också jobbat ihop. Lykke Li är dotter till medlemmar i Tant Strul och Dag Vag. I Tant Strul ingick Kajsa Grytt som varit ihop med Plura som jobbat med Scocco. Hon har även producerats av Jari Haapalainen som producerat bland annat Laakso och hon har sjungit ihop med Thåström som turnerat ihop med Dag Vag.

Sådär kan man fortsätta i all evighet. Alla känner alla och alla har jobbat med alla.

 

Teddybears är aktuella med en ny skiva. Där ingår Jocke Åhlund som också är medlem i Caesars där även Nino Keller ingår. Båda de har jobbat med Håkan Hellström som sjungit ihop med Mats Paulson som nu släppt en skiva med Alexander Rybak. Och är vi inne på Hellström så kan vi länka till vartenda Göteborgsband från The Plan och Broder Daniel till Bad Cash Quartet och Timo Räisänen. Nino Keller är för övrigt gift med Irma Schultz Keller vars lillasyster Idde Schultz, som är medlem i Docenterna och dessutom sjunger med Anna Stadling, nu släpper en skiva ihop med Sulo som sjungit duett med Kikki Danielsson som även sjungit ihop med Dr Alban.

 

Och nu börjar vi närma oss det jag ville komma till. 1981 spelade nämligen Kikki in den klassiska countrylåten ”Stand by your man”. Den skrevs 1968 av Tammy Wynette som knappast levde som hon lärde eftersom hon var gift fem gånger. Å andra sidan undrar man hur hon kunde skriva en sån förskräcklig text. Låten går ut på att kvinnan ska stå vid sin mans sida hur mycket han än svinar, sviker och bedrar – för han är ju trots allt bara en man.

Hur som helst är det en fantastisk låt som även spelades in 1982 av Lemmy från Motörhead och Wendy O Williams, känd från den vilda gruppen The Plasmatics där hon brukade uppträda halvnaken med svarta tejpbitar över bröstvårtorna.

 

Tammy Wynette dog den 6 april 1998 och, hör och häpna, samma dag sköt sig Wendy O Williams med ett jaktgevär i en skogsdunge. Hänger de två dödsfallen ihop eller är det bara så att man tycker sig hitta samband när man letar efter dem? Inte så lätt att veta i en musikvärld där allting verkar hänga ihop…


#1 - - Den siste mohikanen:

Vem är kvinnan med mohikan?

#2 - - BIll:

Killjoy DeSade enligt google bildsök.

#3 - - Tobi:

Wendy O´ Williams ser ni väl!

#4 - - Tools:

Hennes outfit måste man ju bara skaffa

#5 - - Muffin:

Hör med Tobias han har en likadan om du vill låna.

Till top