Nytt på DVD (Nolltretton, september)

Film / Permalink / 0

 

Sanctum

Vi har sett den här typen av film många gånger tidigare, ett gäng människor som fastnar på ett otillgängligt ställe och tvingas till stora uppoffringar för att överleva. Det har hänt i tunnlar, i havsdjup och på bergstoppar och denna gång blir några äventyrare inspärrade i ett vattenfyllt grottsystem på Papua Nya Guinea.

Det vimlar av filmklyschor. Vi har den egensinniga fadern som försummat familjen för sitt stora intresse och nu har en dålig relation med sin son. Undrar om de ska hitta tillbaka till varandra på slutet? Vi har gänget som pikar varandra. Undrar om de kommer dö en efter en och vem eller vilka som i så fall överlever? Är den unge finansiären verkligen pålitlig? Ska en detalj som presenteras i början rädda liv i slutet av filmen? Kanske får vi även några visdomsord till livs?

”Sanctum” är gjord i 3D, men det känns mest onödigt. Undervattensscenerna hade varit snygga ändå och är filmens höjdpunkt. Och även om såväl repliker som manus inte är av någon vidare kvalitet så har man ändå en hyfsad filmstund i soffan. Fast riktigt spännande blir det aldrig.

 

2/5
------------------------------------------------------------------------------

World Invasion: Battle Los Angeles

 

Att Jorden på film invaderas av illasinnade utomjordingar är inget nytt. Inte att det är jänkare som försvarar mänskligheten heller. Och då vet man genast att det blir mycket flaggviftande, pampiga stråkar, sliskig sentimentalitet och snack om vilka tuffingar marinkåren är. Så även i denna rulle.

En skillnad mot många andra rymdinvasionsfilmer är att det här mest handlar om gatustrider i stadsmiljö. Till att börja med påminner filmen mest om en skräckis, där det tar lång tid innan man får se rymdvarelserna. Men sista timmen är det bara pang-pang som gäller och då smäller det rejält.

Och som actionrulle funkar ”World Invasion” ganska bra, men det hade krävts ett vassare manus och något som gör upplevelsen unik för att det skulle vara en film att minnas även om ett halvår. Redan i början, när rollfigurerna presenteras övertydligt med att en ska gifta sig, en ska pensionera sig och så vidare, vet man hur det ska sluta.

 

2/5

Till top