Krogkrönika (Nolltretton, mars)

kultur / Permalink / 1

Byt sunkrundan mot slumprunda

 

Börjar ni tröttna på att göra en sunkrunda? Förnya era krogkvällar genom att göra en slumprunda istället. Då vet man aldrig var man hamnar.

 

Att göra en sunkrunda är ett roligt sätt att variera sina krogkvällar. Det innebär helt enkelt att man istället för att gå på de flashiga innerstadsklubbarna väljer de lite mer ”alternativa” krogarna, företrädesvis i förorterna. Vi pratar om pizzerior med utskänkningstillstånd, järnvägscaféer och det som i vardagligt tal brukar kallas ”syltor”. Sunkrundor har jag skrivit om tidigare så det fördjupar vi oss inte i, utan går raskt vidare till det nya konceptet: slumprundor.

 

Förr eller senare tröttnar man även på sunkrundor och då behövs något nytt för att liva upp krogkvällarna, och det är då som slumprundorna gör entré. En slumprunda går, precis som namnet antyder, ut på att man via slumpen bestämmer var man ska ta nästa öl. Det kan göras på många sätt, men går i princip till på följande sätt:

 

Gå till en bar och ta en öl. Den första krogen kan man välja själv, men vill man vara ”hardcore” kan man givetvis slumpa fram även den genom att exempelvis blunda och peka i telefonkatalogens restaurangsidor. När det är dags att gå vidare ber man fem personer ur personalen eller bland övriga kroggäster att skriva varsitt förslag på var man ska ta nästa öl. Sedan drar man på måfå en av lapparna och måste enligt reglerna gå dit för att ta sig en drink. På detta ställe genomför man samma procedur och sedan fortsätter det likadant på varje ställe tills man tycker att det är dags att gå hem.

 

Detta kan givetvis varieras på olika sätt. Man kan förutom krog även slumpa fram exempelvis vad man ska beställa i baren, hur många gånger man får gå på toaletten, diverse ”uppdrag” att göra på krogen och liknande, men sådant är överkurs och tenderar lätt att bli något annat än vad tanken var från början. Själva idén med en slumprunda är ju att bryta invanda mönster och vidga sina vyer. Ofta har man ett fåtal uteställen som man brukar gå till varje helg och tanken med en slumprunda är att man ska besöka etablissemang som man annars kanske inte hade gästat.

 

Dock kan man om man vill sätta upp vissa skäliga regler för vilken typ av krogar som får ges som förslag, exempelvis att de ska vara på gångavstånd eller att de inte ska ha entréavgift. Men sen är det bara att köra på. I vilket fall lär det bli en utekväll att minnas.

 

#1 - - Anonym:

runkrundor då?

Till top