På skiva: Markus Krunegård (Nolltretton, Mars)

På skiva / Permalink / 0

Markus Krunegård

”Mänsklig värme”

Stranded/Universal

 

Det går inte säga annat än att musiker med rötterna i Norrköping är hett just nu. Eldkvarn, Slagsmålsklubben, Den Svenska Björnstammen och Markus Krunegård har måhända inte så mycket gemensamt rent musikaliskt men på topplistor, musikgalor och konsertscener visar de vilken stad som regerar för tillfället.

Likt Plura har också Krunegård för varje skiva sedan Laaksos senaste börjat snöa in alltmer på sin hemstad, och inte mig emot, det har varit hans bästa och mest personliga låtar. Även här på tredje (eller fjärde beroende på hur man räknar) albumet är det just Norrköpingslåtarna som sticker ut lite extra. Singeln ”Everybody hurts” där han sjunger om sin uppväxt har redan snurrat flitigt på radion. I ”På promenaden” ger han en blinkning till Lundells klassiska låt och går bokstavligt talat längs minnenas allé. Det är skivans bästa spår.

Men det är inte bara Norrköping som Krunegård ger målande beskrivningar av. Här finns ögonblicksbilder från Champs- Élyssées, Ringvägen i Stockholm  och en bilresa i USA. Det är denna konst, att fånga en känsla genom att bara nämna små detaljer, som är Krunegårds absoluta styrka.

Alla låtar känns inte lika intressanta även om plattan som helhet är snyggt producerad och håller jämnhög kvalitet. Men det är roligt att Krunegård är tillbaka som soloartist efter de olika musikaliska utflykter han ägnat sig åt de senaste åren.

3/5

Till top