Nytt på DVD (Nolltretton, juni)

Film / Permalink / 0
Sherlock Holmes – A game of shadows

När Guy Ritchie vitaliserade den gamla mästerdetektiven Sherlock Holmes i sin första film, var det ett kul grepp. Nu gör han samma sak igen, och även uppföljaren är på många sätt en häftig film. Men personligen är jag inte helt förtjust i att den gamla detektiven förvandlats till en slags superhjälte som inte bara är överintelligent utan även kan slåss som en mästare och konstruera snillrika uppfinningar. Det är mycket förklädnader och fartfylld action, men mindre av kluriga deckargåtor.
Denna gång börjar Sherlock nysta i ett antal bombdåd i Tyskland och Frankrike och upptäcker att det är ärkefienden professor Moriarty som verkar ligga bakom. Men manuset är inte den här filmens starkaste kort, utan faktiskt helt ointressant. Halvvägs in i filmen kommer jag på mig själv med att undra vad den egentligen handlar om.
Däremot har filmen ett annorlunda och rappt bildspråk (kanske för rappt?) och är oerhört snyggt gjord. Även musiken är strålande. Noomi Rapace spelar spådam men gör inget större avtryck, vilket även kan sägas om filmen, som dock bjuder på bra underhållning för stunden.

3/5
-------------------------------------------------------
Shark Night

Det verkar ha rådit total idétorka när man skrev manuset till den här filmen. Istället försöker man kombinera ”Hajen” med skräckrullar à la ”Fredagen den 13:e”. Ett gäng ungdomar åker för att festa i en sommarstuga på en ö, men det visar sig att vattnet är fyllt av blodtörstiga och oerhört snabbsimmande hajar. Föga överraskande blir ungdomarna sedan hajföda en efter en.
Redan i första scenen åker bh:n av på en av tjejerna och då fattar man att det handlar om en hjärndöd b-skräckis. Efter det kommer klyschorna på rad. Nörden tar av sig glasögonen och blir cool. Gänget stöter på den inskränkta lokalbefolkningen som hatar främlingar. Och självklart är det den svarta killen som blir första hajoffret.
Dessutom gör man det fatala misstaget att redan i förtexterna visa filmens monster. Kan regissören inte det minsta om grundläggande filmberättande?
Det kommer visserligen en liten twist på slutet, men då har man redan tappat intresset för länge sen.

1/5
Till top