Nytt på DVD (Nolltretton, februari)

Film / Permalink / 0

Contagion

 

Plötsligt sprids en livsfarlig smitta över världen. Utvecklingen går snabbare och snabbare och folk dör som flugor. Alla förlorar någon de känner och snart uppstår kravaller när det varken finns medicin eller mat att få tag i. Myndigheterna gör sitt bästa men har en nästan hopplös uppgift, och på nätet frodas konspirationsteorierna.

Regissör Steven Soderbergh har lockat stora namn som Matt Damon, Kate Winslet, Gwyneth Paltrow, Jude law och Laurence Fishburne till rollerna, och flera av dem stryker med oväntat tidigt. Filmer om epidemier har gjorts förut men denna har en lite mer realistisk ton och är mer resonerande snarare än bjuder på domedagsaction. Filmen börjar bra med att skapa lite paranoia för att ta i hand, trycka på hissknappar och hålla i räcken, men mattas efterhand när det börjar kännas som att storyn saknar riktning och mål. Filmen betraktar ett förlopp mer än berättar en historia, vilket medför att slutet liksom bara pyser ut.

 

3/5
---------------------------------------------------------------

Drive

 

Ryan Gosling spelar en bilkille som jobbar halvtid på en verkstad och halvtid som stuntförare vid filminspelningar. Sen extraknäcker han även som flyktbilschaufför vid rån. Wow, en fartfylld actionrulle med tuffa biljakter, tänker säkert många. Men nej, långt därifrån.

Detta är ett dystert, nedtonat och långsamt berättat drama där Gosling mest går runt och är tyst, väldigt tyst. Till och med den inledande biljakten går långsamt och filmen har flera långa, nästan stillastående tagningar. Däremellan förekommer en hel del oväntat rått våld och just den kontrasten är en av filmens styrkor. Skådespeleriet är en annan, fotot en tredje.

Filmen bygger upp en melankolisk stämning där skådisarna med små medel röjer sina känslor. Snygga scener staplas på varandra och även om man halvvägs in inte riktigt förstår vart det hela ska ta vägen så sugs man ändå in i filmen.

Den grundläggande storyn om en stöt som går fel är inte särskilt unik och hade i en annan regissörs händer kunnat bli dötrist. Nicolas Winding Refnsnågot ovanliga berättarstil gör dock detta till en riktigt bra film.

 

4/5

Till top