Nytt på DVD (Nolltretton, juni)

Film / Permalink / 0
En fiende att dö för

I Peter Dalles senaste film åker en vetenskaplig expedition till Svalbard 1939 för att hitta bevis för Pangaea-teorin, som säger att alla kontinenter en gång i tiden har suttit ihop med varandra. Expeditionen är internationell och består av ryssar, tyskar och engelsmän samt en svensk och en norrman. Allt verkar gå bra tills man nås av nyheten att Andra Världskriget har brutit ut. Isolerade som man är bestämmer man sig dock för att strunta i krig och politik och istället fortsätta arbeta som civiliserade vetenskapsmän, som står över mänsklighetens onda sidor. Snart uppstår givetvis ändå konflikter och kanske finns det deltagare som även har en hemlig agenda?
Dalle har skapat en genuin dramathriller med bra skådespelare överlag och snyggt hantverk i såväl manus, foto och regi. Den karga ishavsmiljön och de trånga fartygsgångarna utgör en lyckad scenografi och det finns en, för svensk film i allmänhet och för Dalle i synnerhet, annorlunda ton som jag gillar.
Ingen film att dö för, men en välgjord rulle som bjuder på både spänning, moralfilosofiska funderingar och en smula romantik.

3/5
------------------------------------------------
Hotell Marigold

Sju personer i mogen ålder hamnar av olika anledningar på ett hotell i Indien. Någon ska återse en gammal kärlek, någon ska göra en höftledsoperation och några vill hitta ett bra äldreboende. Gemensamt för dem alla är att de har något inom sig som de behöver ta tag i och förändra. Hotellet visar sig dock inte riktigt vara av samma standard som broschyren låtit påskina. Detta, samt den väldiga kulturkrocken mellan England och Indien plus mötet med varandra börjar få gruppen att upptäcka nya sidor hos sig själva. Gamla band kapas och nya uppstår.
Här finns både charm, humor och värme, men det är en svår balansgång filmen går. Ibland är man snubblande nära att bli en tokrolig flamskomedi som driver med knäppa indier, ibland är man nära att få riktigt djup och allvar men utan att nå ända fram. Här finns viktiga saker att berätta om att bli gammal, att göra upp med det förflutna och att gå vidare, men ”Hotell Marigold” har svårt att hitta en egen, konsekvent ton. Genomgående bra skådisar (Judy Dench, Bill Nighy, Tom Wilkinson med flera) räddar filmen men räcker inte för att få den att lyfta så som man hade önskat.

3/5
Till top