Nytt på skiva (Zero, juni)

Tobi talar / Permalink / 0

Album

 

5/10

 

Stormakten: Skitliv

Birds will sing for you

 

Det är först när jag läser Stormaktens pressrelease som jag förstår att det är synthpop jag lyssnar på. Och visst, nu när jag tänker på det så är bandets debutalbum lite småsynthig, men attityden är snarare punk. Det finns en ton i sången, texterna och låtbyggnaderna som andas punk, visserligen väldigt polerad sådan, men ändå punk.

I vissa spår dras tankarna till gamla band som exempelvis Adolphson & Falk, men bandet använder även en del gitarrer. Stormakten hamnar i något slags mellanland mellan synth och alternativ pop, ungefär som ett antal svenska band i början av 80-talet. Kanske borde kvartetten ha tagit ett tydligare kliv i någon av riktningarna, nu blir det istället varken hackat eller malet.

Det är synd att Stormakten inte vågar ta ut svängarna fullt, för gruppen har en hel del bra saker. De sjunger på svenska, de har överlag bra låtar och det finns en skön känsla i musiken. Men det känns också lite mesigt och jag är inte helt förtjust i sången. Och så kan jag inte skaka av mig den där punkkänslan…

----------------------------------------------------------------------

Singel

 

6/10

 

The Happy hippo family: Settle for gold

Jacqueline music

 

På årets Hultsfredsfestival hittade jag en skiva med The Happy ippo family på marken. Namnet lät avlägset bekant, så jag tog hem skivan och lyssnade – och gillade vad jag hörde.

Väl hemma märkte jag även att det i recensionshögen låg en ny singel med samma grupp. Skivan jag hittade var debutplattan ”Monacoville” och denna singel är den andra i en lång rad singlar som ska följa i år. Tanken är att hela tiden hålla sig aktuella genom singelsläpp för att sedan samla hela härligheten på ett samlingsalbum.

Denna singel innehåller bara en låt, som glädjande nog ekar av flera av mina favoritband från 90-talet. Det handlar om härlig indiepop så som den spelades av band som Spencer, This perfect day och alla de där andra banden man kunde läsa om i SA. Kanske lite tamt för att beröra på riktigt, men hej – flera singlar är ju på väg, så jag ska hålla ögonen på The Happy hippo family.

 

Till top